Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovca o kojoj se priča: Horor evolucije koju je napravio čovek

    Poslednjih dana Internet je preplavljen slikama ovce zvane Chris, koja izgleda kao džinovski oblak sa izraslom vunom iz koje joj tek njuška i uši vire. Odbegla i pronađena ovca je ošišana, što joj je spasilo život.

    Chris je merino ovca, vrsta koja je poznata po najmekšoj, najfinijoj vuni na svetu. I nikad ne prestaje da raste. To je ustvari problem ovce Chris – izgubila se u divljini pre nekoliko godina i njena vuna nije prestala da raste. Kada joj je vuna ošišana, težila je oko 40 kilograma!

    Dok se divlje ovce linjaju, tj. opada im veći deo vune svake godine, merino ovce ne gube dlaku. Vuna samo raste, što je upravo ono što farmeri žele.

    U 13. i 14. veku, španski stočari ukrstili su svoje vrste ovaca sa vrstom iz Engleske. Rezultat je bio merino – ovca koja se nikad nije kvalifikovala kao nakaza prirode jer priroda nikada ne bi napravila takvu životinju. Ovakav horor evolucije napravio je čovek. A da je horor shvatili smo kada smo ugledali ovakvo čudovište, u suštini krhko biće koje ne može da preživi u divljini samo. Zavisno je od čoveka koji ga je napravio po svojoj meri.

    Da ga slučajni planinar nije pronašao, Chris ne bi mogao još dugo da živi. Trebalo je 45 minuta da se ošiša vuna, za razliku od pola minuta koliko je potrebno da se ovcama skine vuna svake godine. Ovca Chris je sada dobro, a slike ovce i šišanja objavila je na svom Twitter profilu Tammy Ven Dange ispred Kraljevskog društva za zaštitu životinja.

    Foto: Tammy Ven Dange Twitter/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE