Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obama: Radiš za državu, imaš plaćeno bolovanje

    Predsednik SAD Barack Obama rekao je da je iskoristio svoja izvršna ovlašćenja da obaveže firme koje rade za saveznu vladu da daju plaćeno bolovanje svojim zaposlenim i kritikovao Republikansku stranku zbog njenih stalnih napada na radnike.

    Na Praznik rada koji se danas slavi u SAD, Obama je to objavio na velikom sindikalnom skupu u Bostonu.

    Američki predsednik je rekao da je potpisao tu izvršnu naredbu tokom leta iz Vašingtona za Boston. ; Obama je rekao da način razmišljanja republikanaca "već jako dugo uništava ekonomiju".

    Oko 44 miliona Amerikanaca u privatnom sektoru nema pravo na plaćeno bolovanje, saopštila je Vlada. Bela kuća je navela da ne može da proceni koliko firmi koje rade za savezne vlasti ne plaća zaposlene kada su na bolovanju.

    Po Obaminom izvršnom naređenju, zaposleni koji rade na saveznim ugovorima imaju prava na minimum jedan sat plaćenog bolovanja za svakih 30 sati rada, odnosno sedam dana za 12 meseci. Plaćeno bolovanje će imati i zaposleni koji ga koriste za negu člana porodice, a počeće da se primenjuje na ugovore koji počinju 2017, tačno kada Obami ističe predsednički mandat. Obama nastoji da pre no što napusti Belu kuću sprovede što je moguće više mera za poboljšanje uslova za zaposlene, uprkos otporu Kongresa gde republikanci imaju većinu.

    Njegovi napori se odražavaju i u predsedničkoj kampanji za izbore 2016, tokom koje demokrate pokušavaju da se razlikuju od republikanaca po tome ko više podržava srednju klasu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE