Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    General Electric može da preuzme Alstom?

    Evropska unija će objaviti da odobrava sporazum prema kom će General Electric steći energetsku delatnost francuske tvrtke Alstom za 12 milijardi dolara, rekao je izvor upoznat sa ovom transakcijom.

    Kako bi dobio zeleno svetlo od Evropske komisije, GE je morao učiniti ustupke, rekao je izvor. Antimonopolski regulatori EU su izrazili zabrinutost da bi dogovor mogao dovesti do previše koncentracije u sektoru gasnih turbina. Formalna objava očekuje se u utorak, rekao je izvor.

    Odobrenje će završiti višemesečne neizvesnosti i napetosti oko predloženog sporazuma. Dogovor je prvi put predložen pre godinu dana, ali tenzije su aktivirane u Briselu, te je EK dva puta odložila donošenje odluke o predloženom spajanju.

    Zabrinutosti EU usmerene su uglavnom na moguću distorziju na tržištu održavanja gasnih turbina velike snage, koje se koriste uglavnom u proizvodnji pogona električne energije.

    Ovim unosnim tržištem dominira GE sa 50 odsto udela, slede Siemens, Mitsubishi Hitachi Power Systems, Alstom i Ansaldo Energia, Italija.

    Nakon inicijalnog otpora, GE je u završnici dogovorio da neke usluge održavanja imovine i patenata prenese na Ansaldo Energia, kazali su agencijski izvori, potvrđujući vest. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE