Moguć rast BDP Srbije do jedan odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguć rast BDP Srbije do jedan odsto

  Rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji u 2015. godini iznosiće od 0,6 do jedan odsto, procenili su saradnici Ekonomskog instituta u Srbiji.

  "U prvoj godini fiskalne konsolidacije ekonomska aktivnost je u fazi oporavka i umesto planiranog pada BDP od 0,5, može se očekivati rast od 0,6 odsto", rekao je Stojan Stamenković na predstavljaju novog broja časopisa Markoekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

  Stamenković je istakao da bi rast BDP mogao da bude i do jedan odsto ako privredi budu dostupniji jeftiniji izvori finansiranja, ako se efikasnije sprovode infrastrukturni projekti, pokrene druga peć u Železari Smederevo i poveća proizvodnja automobila.

  Analize Ekonomskog instituta pokazuju da svi sektori imaju pozitivne rezultate, izuzimajujući poljoprivredu i javne usluge. Taj rast delom je, kako je objašnjeno, posledica niske baze u 2014. godini, pre svega u energetici, zbog poplava.

  Ocenjeno je da će za kapitalne investicije u 2015. godini iz budžeta biti potrošeno do 20 milijardi dinara, iako je planirano da ti rashodi budu oko 49 milijardi dinara.

  Stamenković je kazao da su neto strane investicije u Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosile 675 miliona evra, pri čemu je investirano 742 miliona evra, a prošle godine 821 milion evra.

  On je dodao da je dobro što su povećana direktna ulaganja iz inostranstva, dok strani investitori manje reinvestiraju ostvarenu dobit u Srbiji. "Za oživljavanje srpske privrede potrebno je da neto strane investicije iznose više od 1,5 milijardi evra", ukazao je Stamenković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE