Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkazi zbog pitanja rukovodstvu firme?

    Sindikalni radnici u pančevačkoj Azotari dobijaju otkaze jer se otvoreno žale na politiku rukovodstva firme, što nije izolovan slučaj u državnim preduzećima, pišu Novosti.

    "Svi radnici koji su došli na sastanak sa Nadzornim odborom Azotare i žalili se na politiku rukovodstva – pred otkazom su! Neki i nisu članovi sindikata. Nas troje je već suspendovano i ne možemo da uđemo u firmu, a na spisku je još devetoro ljudi."

    Ovako situaciju u pančevačkoj Azotari opisuje suspendovani predsednik sindikata Milan Ivović, koga je sa pozicije smenilo rukovodstvo firme. I to zato što se žalio na stanje u firmi u izjavama Novostima, ali i u resornom ministarstvu.

    Radim u Azotari 30 godina, a poslednjih šest meseci sam imao brojne nedoumice zbog brojnim malverzacija na koje sam sumnjao, kaže Ivović. Poslao sam pitanja rukovodstvu, niko mi nije odgovorio. Nisam odgovarao na brojne pretnje, usmene i pismene.

    Kada su videli da nećemo odustati, rukovodstvo je odlučilo da moj sindikat nije regularno izabran na izborima i da je to razlog za razrešenje. A bili smo reprezentativni kada smo pre samo nekoliko meseci pristali na nov kolektivni ugovor, kojim nam se svima smanjuje plata.

    Predlog za razrešenje Milana Ivovića i sindikalne uprave Azotare dao je Odbor za energetiku i petrohemiju, koji vodi Veljko Milošević, ujedno i predsednik sindikata Srbijagasa. Ovo preduzeće ima većinsko vlansištvo nad "Azotarom.

    Odluka da sindikat Azotare ne mora da održi izbore je poništena i u julu ove godine odlučili smo da je to neophodno, kaže Milošević, uz ocenu da se Ivović ne bavi sindikalnom delatnošću već pokušava da se meša u politiku firme.

    Savez samostalnog sindikata Srbije smatra da je suspenzija sindikalaca Azotare pretnja i za druge sindikate. Došli smo u situaciju da je posao sindikata postao izuzetno rizičan i opasan, kaže predsednik Saveza Ljubisav Orbović. Apelujem da se razrešenja povuku jer je očito reč o neverovatnim pritiscima i zastrašivanju.

    Sačekali smo jedan dan da vidimo da li će s nama iz rukovostva fabrike neko kontaktirati. Niko nam se nije javio. Nadam se da neće sve ostati na prijavi inspekciji rada i sudskom procesu. Sindikalci su zbog svega planirali štrajk, ali je suspendovanima zabranjen ulaz u fabriku. U Samostalnom sindikatu kažu da se ovo ne dešava prvi put.

    Sličan slučaj imali smo i u Župi u Kruševcu, kaže Orbović. Tako je rukovodstvo konstantno smenjivalo sindikat, koji god da se organizuje. Još veći je problem u Yuri, gde direktori i dalje zabranjuju da se oformi bilo kakav sindikat. To nisu usamljeni slučajevi, već naša svakodnevica, što je najžalosnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE