Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazilu status `smeća`

    Agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting Brazila s BBB-minus na BB-plus, u neinvesticijski ili status 'smeća', zbog političkih problema pri donošenju budžeta i nejasne ekonomske politike koja bi izvukla privredu iz recesije.

    Brže nego što se očekivalo smanjenje rejtinga moglo bi da uzdrma brazilska finansijska tržišta, ionako pod pritiskom recesije, i izazvati dodatni pad kursa reala, kažu analitičari.

    Samo pre dva meseca S&P je upozorio da bi mogla smanjiti kreditni rejting Brazila, ali neuobičajeno brže smanjenje  pokazuje koliko se brzo pogoršala situacija u privredi i javnim finansijama. Zbog recesije, brazilska valuta izgubila je od početka godine gotovo trećinu vrednosti, a inflacija je dostigla gotovo 10 odsto.

    Osim što je po prvi put od kada ocenjuje Brazil, spustio njegov rejting u neinvesticijsko područje, S&P procenjuje da su izgledi negativni, što znači da je kratkoročno moguće dalje smanjenje rejtinga.

    U obrazloženju svoje odluke, S&P navodi sve veće političke probleme s kojima je suočena brazilska predsednica Dilma Rousseff u nastojanjima da utvrdi ekonomsku politiku koja bi izvukla najveću privredu Južne Amerike iz recesije.

    Brazil je veliki izvoznik sirovina, pa je privreda snažno raslo dok su rasle i cene sirovina. ali, poslednjih godina otkako se usporava rast Kine, najvećeg brazilskog izvoznog tržišta, i kako cene sirovina padaju, rast Brazila usporava, da bi u proteklom tromesečju uronio u recesiju.

    Privreda je, takođe, pod pritiskom velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petroleo Breasileiro, zbog čega su obustavljeni brojni infrastrukturni projekti. Smanjenje rejtinga S&P objašnjava i sumnjom u to da vlada zaista želi da sastavi budžet za 2016. godinu u skladu s obećanjima o štednji.

    Nedavno je i agencija Moody's smanjila rejting Brazila, ali na jedan stepen iznad  statusa 'smeća', dok Fitch Ratings drži rejting Brazila na BBB, dva stepena u investicijskom području. Ali, izgledi su negativni, što znači da bi uskoro mogao smanjiti rejting Brazila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE