Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Industrija u Srbiji mogla bi da uštedi oko 10 odsto energije

    Industrija Srbije mogla bi da uštedi između pet i 10 odsto ukupne potrošnje energije kroz poboljšanje kontrole i regulacije, pokazali su rezultati prvog Simensovog istraživanja energetske efikasnosti u industriji u Adrijatik regionu.

    Istraživanje predstavljeno na Siemensovoj regionalnoj konferenciji za promociju razvoja energetske efikasnosti (SPEED), koja se danas završava u Opatiji, pokazalo je da su smanjenje troškova i poboljšanje konkurentnosti glavne prednosti ulaganja u energetsku efikasnost.

    Generalni direktor Siemensa u Srbiji Udo Eichlinger rekao je agenciji Beta da situacija sa unapređenjem energetske efikasnosti u Srbiji tek na početku, a potencijal ušteda je ogroman.

    On je istakao da je zato Siemens obučio veliki broj konsultanata kako bi kompanijama skrenuli pažnju na temu energetske efikasnosti i omogućili da svi, od nivoa menadžera do tehničara, shvate koristi primene tih mera.

    „Program koji je Siemens sam primenio pokazao je da se na svaki evro uložen u energetsku efikasnost vrati 20 centi, što znači da se investicija isplati za pet godina“, rekao je Eichlinger.

    Prvo istraživanje koje je obuhvatilo trendove energetske efikasnosti u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini pokazalo je da su nedostatak spoljne tehničke i finansijske podrške glavne prepreke za ulaganje u mere energetske efikasnosti.

    Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Milan Ristanović rekao je da je u Srbiji glavna prepreka nedostak novca, ali je istovremeno istakao i da je Srbija prihvatila obavezu prema Energetskoj zajednici da kroz energetsku efikasnost smanji upotrebu energije za devet odsto.

    „Srbija je smanjila upotrebu energije u industriji, što se može objasniti merama energetske efikasnosti, ali i blagom recesijom. Jasno je da i dalje postoji potreba za smanjenje potrošnje“, rekao je Ristanović agenciji Beta.

    Ristanović je najavio i da će Mašinski fakutlet u Beogradu pre kraja 2015. početi obuku i licenciranje energetskim menadžera, koje prema zakonu moraju imati veliki industrijski potrošači lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika i pojedini objekti.

    Prema rezultatima istraživanja, u Sloveniji ; primena najboljih dostupnih tehnologija mogla bi da smanji potrošnju energije između 13 i 29 odsto, a najveći potencijal uštede energije u Hrvatskoj postoji u potrošnji struje.

    Istraživanje je pokazalo da se 73 odsto celokupne potrošnje struje u industriji koristi za električne mašine i elektromotorne pogone, a većina njih imaju visoke energetske gubitke.

    Srbija bi kroz mere energetske efikasnosti mogla da uštedi više od 20 odsto trenutnih potreba industrije za toplotnu energiju u proizvodnji, a zamena zastarelih elektromotora uštedela bi industriji 188 miliona kilovat sati struje godišnje, pokazalo je Siemensovo istraživanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE