Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Valutni rat se nastavlja

    Prošlonedeljna odluka američke centralne banke o još jednom odlaganju podizanja kamatnih stopa će verovatno uzrokovati novo privremeno slabljenje američke valute, što znači da se valutni rat nastavlja.

    Naime, trenutno gotovo sve najvažnije centralne banke na svetu direktno ili indirektno zagovaraju slabljenje svojih valuta.

    SAD
    Glavni argument za odlaganje podizanja kamatnih stopa bio je usporavanje rasta u globalnoj privredi, ali Janet Yellen, predsednica FED, spomenula je i opasnost od prejakog dolara. Radi odlaganja zatezanja monetarne politike verovatno će doći i do odlaganja novog talasa jačanja dolara. U trenutku pisanja analize, kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1280.

    Evrozona
    Evropska centralna banka je u poslednjem obraćanju javnosti izrazila zabrinutost po pitanju ekonomske situacije u evrozoni i time poslala poruku finansijskim tržištima da će, ukoliko bude potrebno, sprovesti dodatne mere podsticanja privredne aktivnosti, što bi gotovo sigurno dovelo do novog slabljenja evra.

    Kina
    Za razliku od ostalih zemalja, Kina svoju valutu drži čvrsto vezanu za američki dolar, te ne samo da joj ne dopušta jačanje, nego je pre nekoliko nedelja političkom odlukom odlučila da je oslabi za približno 2 odsto kako bi podstakla rast izvoza koji je osnov kineske privrede.

    Japan
    Iako je japanski jen u poslednjih nekoliko godina u odnosu na američki dolar oslabio više od 30 odsto, nakon kineske devalvacije počelo se spekulisati da će i Japan pokrenuti dodatne mere koje će dovesti do nastavka slabljenja jena.

    Britanija
    Situacija u britanskoj ekonomiji je poprilično dobra, te se već dugo očekuje podizanje kamatnih stopa od strane centralne banke. Ali velika većina analitičara smatra da će se Britanci na taj korak odlučiti tek nakon Amerikanaca, kako bi sprečili naglo jačanje funte do kojeg u pravilu dođe pri podizanju kamatnih stopa.

    Švajcarska
    Od svih navedenih zemalja i njihovih centralnih banaka, Švajcarska narodna banka najotvorenije zagovara slabljenje sopstvene valute za koju smatra da je neodrživo precenjena. Osim verbalnih poruka o kursu, centralna banka sprovodi i intervencije na tržištu u kojima prodaje franke i kupuje evre i na taj način slabi franak.

    Mišljenje analitičara
    Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će bez obzira na novo odlaganje podizanja kamatnih stopa, američka centralna banka svejedno biti prva koja će podići kamatne stope, što će pre ili kasnije dovesti do još jednog talasa jačanja dolara u odnosu na gotovo sve ostale valute. Iz sadašnje perspektive, najizgledniji trenutak podizanja kamatnih stopa je decembar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE