Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li investitor `Beograda na vodi` krši zakon?

    Poverenik Rodoljub Šabić po službenoj dužnosti proverava da li kompanija Eagle Hills krši zakon u postupku prikupljanja podataka od građana zainteresovanih za kupovinu stanova u okviru projekta "Beograd na vodi".

    Kako je navedeno u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na osnovu elektronske poruke koja je objavljena na Internetu, kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata traži kopije ličnih dokumenata zainteresovanih kupaca.

    Poverenik je u pismu upućenom tom preduzeću zatražio izjašnjenje o tome da li je elektronska poruka autentična, odnosno kakva se obrada ličnih podataka radi, kao i o svrsi, pravnom osnovu za prikupljanje podataka, količini prikupljenih podataka, korisnicima, eventualnom iznošenju podataka iz zemlje.

    "Nesporno je da je prisustvo što većeg broja stranih investitora i privrednih subjekata na našem tržištu nešto što je u interesu naše zemlje i što zaslužuje podršku."

    Međutim, Poverenik stoji na stanovištu da takvo njihovo poželjno prisustvo ni u kom slučaju ne isključuje, već, naprotiv, podrazumeva poštovanje zakona Srbije, a da postoje ozbiljne indicije da to u konkretnom slučaju nije tako, ističe se u saopštenju.

    Kompanija Eagle Hills, investitor projekta "Beograd na vodi", najavila je da će 3. oktobra ove godine početi prodaja stanova u dve kule na toj lokaciju u centru Beograda.

    „Srbija se odrekla suvereniteta“

    Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" ocenila je da je nakon objavljivanja ugovora za projekat "Beograd na vodi" jasno da se Srbija odriče suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to bez garancije da će investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata realizovati ugovoreno.

    Kako je inicijativa koja se protivi realizaciji tog projekta navela u prvoj analizi ugovora, investitoru je dozvoljeno da pravo zakupa zemljišta pretvori u pravo svojine bez naknada, a on je u obavezi da umesto najavljenih 3,5 milijardi evra uloži samo 150 miliona evra i dodatnih 150 miliona evra kredita.

    Po dokumentima objavljenim na sajtu Vlade Srbije, ugovorne strane u projektu "Beograd na vodi" su Vlada Srbije, preduzeće "Beograd na vodi" iz Beograda i "Belgrade Waterfront Capital Investments" kao stratateški partner i "Al Mabar International Investment" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

    Strateškom partneru, navodi Inicijativa, omogućeno je da ostvari zaradu čak i u slučaju da ne obezbedi uspešnost projekta, a uspešnost projekta biće ocenjivana tek 20 godina nakon početka realizacije i biće pozitivno ocenjena ako bude 50 odsto realizovano.

    Predviđeni rok za realizaciju tog projekta je 30 godina.

    Kako je objašnjeno, ako predviđeni rok ne bude poštovan, prihod od prodaje viška zemljišta će se deliti među osnivačima preduzeća Beograd na vodi, srazmerno ulaganjima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE