Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odlazak u inostranstvo ugrožava hrvatsku privredu

    Veliki odliv stanovništva u inostranstvo dugoročno bi mogao da ugrozi potencijalni rast hrvatske privrede, upozoravaju analitičari Ekonomskog instituta Zagreb.

    Analitičari Ekonomskog instituta u najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly očekuju pozitivnu stopu rasta od 0,5 odsto za 2015. godinu, te snažniji rast od 1,1 odsto u 2016.

    Upozoravaju i da će ekonomska kretanja do kraja ove godine, kao i u prvom delu sledeće, biti značajno obeležena parlamentarnim izborima.

    Iako određeni pokazatelji Ministarstva finansija ukazuju na poboljšanje državnih finansija, zbog nedostatka validnih podataka za period nakon prvog tromesečja 2015. godine, stvarno stanje državne kase ustvari je nepoznato, smatraju analitičari.

    Ekonomski institut Zagreb smatra da se ispunjavanje ciljeva iz Procedure prekomernog deficita za 2015. i 2016. ne čini realnim, te se prognozira deficit u iznosu 5,5 odsto BDP u 2015. i njegovo umereno smanjenje na 5 procenata u 2016.

    Posebna pažnja posvećena je velikom odlivu stanovništva u inostranstvo od početka krize i mogućim dugoročnim negativnim posledicama te pojave. "Prema zvaničnoj statistici, samo u 2014. godini je odselilo više od 21.000 ljudi, od čega najveći broj (60 odsto) u zemlje Evropske unije, pre svega u Nemačku.

    Dodatno zabrinjava to da je najveći udeo iseljenika u primarnoj radnoj dobi, odnosno 45 odsto njih je starosti između 25 i 45 godina. Iako ovakva kretanja kratkoročno smanjuju nezaposlenost, dugoročno bi mogla da ugrozi potencijalni rast privrede", upozorava Ekonomski institut Zagreb.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE