Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve šljive u jednu korpu lakše za izvoz

    Desetak domaćinstava iz šumadijskog Sela Čumić koji se bave proizvodnjom voća, uglavnom šljivom, udružilo se radi boljeg izvoza što se pokazalo kao pun pogodak.

    Uprkos suši, ovogodišnji rod šljive i drugog voća u ataru poznatog voćarskog sela Čumić, premašio je očekivanja. Voćari iz ovog kraja, članovi Udruženja "Šumadija voće", za izvoz su "spakovali" oko hiljadu tona voća, a gotovo 80 odsto je šljiva.

    Prema rečima Gorana Mijailovića, predsednika udruženja u koje se udružilo desetak domaćinstava iz sela Čumić i okoline koja žive isključivo od voćarstva, konzumna šljiva uglavnom se izvozi na rusko tržište.

    Prosečna cena je oko 45 evrocenti, a reč je o kvalitetnoj šljivi, za koju na ruskom tržištu vlada veliko interesovanje. Izvozimo i drugo voće na to tržište, kao i u druge zemlje, ali šljiva je prioritet, kaže Mijailović.

    Ovaj deo Šumadije je idealan za razvoj voćarstva. Dobar geografski položaj, nadmorska visina od 500 metara i povoljna klima, uslovili su da voćarstvo postane glavna poljoprivredna delatnost.

    To je dobar preduslov, ali geografija nije dovoljna. Osnovali smo udruženje da bismo bili konkurentniji na tržištu. Za kupca, posebno inostranog, važno je da na jednom mestu ima kvalitetno voće, ali i veću količinu. Mi smo u tome uspeli i zadovoljni smo zaradom, objašnjava Mijailović.

    U ovom udruženju napominju i da je i te kako važna primena agrotehničkih mera, posebno zbog poremećaja klime, dugotrajnih suša i drugih nepogoda. Sami plaćaju i usluge stručnjaka, odnosno, inženjera za zaštitu bilja.

    Deo voća iz ovog kraja odlazi i za industrijske potrebe, proizvodnju džema, soka i izvozi se u Nemačku. Osim šljive, ide i jabuka, višnja… Za sada je reč je o manjim količinama, ali voćari iz Čumića kažu da su zadovoljni, jer su uspeli da se nametnu i tom tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE