Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina usporava i sa sobom vuče celu Aziju

    Pre svega zbog slabosti Kine, Azijska razvojna banka (ADB) smanjila je procene rasta azijskih ekonomija već drugi put u nešto više od dva meseca i pozvala vlasti u regionu da ojačaju finansijske sisteme kako bi izbegle šokove zbog mogućeg odliva kapitala.

    Prema najnovijim procenama, ADB u ovoj godini očekuje rast 45 zemalja azijsko-pacifičke regije za prosečno 5,8 odsto, dok je u jilskim prognozama očekivala rast od 6,1 odsto. Lane je taj region zabeležio rast BDP za 6,2 procenta.

    To je, poručila je banka, ponajviše posledica usporavanja rasta kineske privrede, koja bi ove godine mogao da iznosi 6,8 odsto, a ne kako se pre procenjivalo 7 procenata. Bio bi to najsporiji rast druge svetske ekonomije od globalne finansijske krize 2009. godine.

    Zbog slabljenja Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina, slabi potražnja za sirovinama, pa padaju njihove cene. A to će, poručuju iz ADB, pogoditi ekonomije koje znatno zavise od izvoza sirovina, kao što su Mongolija, Indonezija, Azerbejdžan i Kazahstan.

    Banka je smanjila i procenu rasta indijske privrede, sedme po veličini u svetu, sa 7,8 na 7,4 odsto. ADB je upozorila i na opasnost od povećanog odliva kapitala iz regiona jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke Feda do kraja ove godine.

    Kako bi zbog toga porasli prinosi na imovinu u američkoj valuti, očekuje se povlačenje kapitala iz zemalja u razvoju, između ostalih i azijskih. Stoga je ADB pozvala vlasti u regionu da učvrste svoje finansijske sisteme.

    "Vođenjem razborite makroekonomske politike i razvojem tržišta obveznica u lokalnim valutama može se povećati otpornost finansijskog sistema i smanjiti rizik po dužnike", poručila je Azijska razvojna banka.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE