Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vodoprivrednom sistemu fali 350 miliona evra godišnje

    U Srbiji se godišnje uloži 50 miliona evra u vodoprivredni sistem, a trebalo bi 400 miliona evra, izjavio je direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Milan Dimkić.

    Na javnoj raspravi o Nacrtu strategije upravljanja vodama na teritoriji Srbije, u Privrednoj komori Srbije, on je rekao da je u Srbiji do sada više od 14 milijardi evra uloženo u vodoprivrednu infrastrukturu, ne računajući hidroelektričnu infrastrukturu.

    Kako je objavilo Ministarstrvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predložena srategija razvoja vodoprivrede je usmerena na normativnu i regulatornu ulogu države, prvenstveno u oblasti opštih uslova korišćenja voda, s tim da se omogući slobodna privredna aktivnost zasnovana na tržišnim principima.

    Stategija podrazumeva obezbeđivanje zdrave pijaće vode, infrastrukturne preduslove za stabilizaciju poljoprivrede, uklapanje u standarde EU, čime se obezbeđuje lakše pristupanje zemlje evropskim integracijama i pokretanje novog investicionog ciklusa.

    Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Srbije Ministarstva poljoprivrede Nataša Milić je istakla da je Strategija upravljanja vodama važna za čitavu državu, imajući u vidu da je voda jedan od osnovnih strateških resursa.

    Milićeva je istakla da će strateški ciljevi biti postignuti uvođenjem standarda, propisa i tehnologija Evropske unije, gde centralno mesto zauzima sistem direktiva vezanih za vodu.

    Srbija, kako je istakla Milićeva raspolaže dovoljnim količinama vode, samo ako se koristi na racionalan način i štiti od zagađenja.

    Direktor sektora usluga i preduzetništva PKS Srbije Tatjana Ercegović Petrić je navela da Srbiju do 2019. godine čekaju investiciona ulaganja veća od devet milijardi evra u oblasti upravljanja vodama. Dodaje da Srbija raspolaže znanjem u upravljanju tim investicionim ulaganjima i da definiše prioritete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE