Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Kompanije mogu kolektivno da tuže Hrvatsku`

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež traži od slovenačkih kompanija da pošalju jasan signal Zagrebu da stanje na graničnom prelazu ne ide nikome u prilog, najavivši da bi oštećene kompanije mogle kolektivno da tuže hrvatsku vladu.

    Trenutna situacija na granici ne ide nikome u prilog, ni Srbiji, ni Hrvatskoj, ni Sloveniji, ali ni Austriji i Grčkoj, rekao je Čadež na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba i najavio mogućnost da kompanije kolektivno tuže hrvatskoj vladi zbog pretrpljene štete.

    "Nema logičnog objašnjena zašto se to radi", kaže Čadež i naveo da je pri komori oformljen tim sa kol-centrom, gde mogu da se jave kompanije koje su pretrpele štetu. Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov kratko je prokomentarisala: "I mi se nadamo da će pobediti zdrav razum".

    "Postoji osnov i za zajedničku tužbu za pretrpljenu štetu. Ako se ovakva situacija nastavi to može da se uradi, i to važi za sve, a ne samo za srpske kompanije", rekao je Čadež i dodao da bi PKS mogla da pokuša da objedini male i velike firme i da bude nosilac tužbe, jer ima pravni tim za to.

    "Kad vam neko napravi štetu za koju niste odgovorni, vi imate to pravo. Živimo u svetu gde bi međunarodne sporazume trebalo poštovati", rekao je Čadež. Prema njegovim rečima, PKS će štititi interese svojih članica, a da li će među njima biti onih čiji je vlasnik u Hrvatskoj videće se.

    >>>>Koje firme najviše gube zbog zatvaranja granica?

    "Da li će hrvatske kompanije iz Hrvatske tražiti preko svoje komore tužbu, ostaje da vidimo. Videli smo konkretne primere kompanija koje su pretrpele štetu za kratko vreme. Svaka kompanija koja tuđom krivicom pretrpi štetu ima prava da traži naknadu", rekao je Čadež.

    Naveo je i da je "veoma neodgovorno" ono što se trenutno dešava, ali i način komunikacije donosioca odluka u Hrvatskoj. Oni, kako je rekao, nisu odgovorni ni prema sopstvenim kompanijama i privredi, a ni prema Srbiji.

    Čadež je rekao da se u petak sastaje sa predstavnicima privrednih komora Nemačke, Austrije i EU, kako bi pokušali da dodatno "izvrše pritisak privrede čiji je interes da se protok roba neometano nastavi".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE