Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (Pre)optimističan plan japanskog premijera

    Japanski premijer Shinzo Abe najavio je novi plan za oživljavanje treće najveće svetske privrede, s ciljem da se bruto društveni proizvod poveća na 5.000 milijardi dolara sa sadašnjih 4.600 milijardi.

    Abe je došao na čelo vlade 2012. s obećanjem da će okončati deflaciju i podstaći rast preko velike javne potrošnje, labavije monetarne politike i dubokih reformi kako bi privreda bila produktivnija i konkurentnija.

    Za sada "abenomica" nije ostvarila svoja tri cilja, mada su akcije i profiti japanskih kompanija skočili. "Sutra će definitvno biti bolje nego danas", rekao je Abe na konferenciji za novinare i obećao da će se fokusirati na ekonomiju.

    On je rekao da su tri nova cilja njegovog ekonomskog plana snažna privreda, podrška roditeljima i obezbeđivanje boljih socijalnih usluga za smanjivanje tereta podizanja dece i brige o starima za siromašnije porodice.

    Japan takođe želi i da smanji ogroman javni dug, mada je nejasno kako će to Abe postići s obzirom na tri glavna cilja.

    Japanska privreda koja je prošle godine procenjena na oko 4.600 milijardi dolara, u drugom tromesečju se smanjila za 1,2 odsto na godišnjem nivou, a ekonomisti upozoravaju da bi usporavanje kineske privrede i previranja na berzama mogle da oslabe očekivani oporavak.

    Japanska privreda u proteklih pet godina imala je prosečan rast od 1,7 odsto, što je više nego duplo manje od 3,5 odsto potrebnih da se dostigne BDP od 5.000 milijardi dolara do 2021. godine.

    Nezavisni Japanski centar za ekonomska istraživanja predviđa da će ove godine rast biti 0,9 odsto, sledeće 1,5, ali da će 2017. zbog povećanja pPDV rast biti manji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE