Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VW varao i u Evropi, a možda nije jedini

    Nemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt izjavio je da je Volkswagen priznao da je u Evropi nameštao merenja izduvnih gasovao kao i u Sjedinjenim Državama, preneo je BBC.

    Dobrindt je rekao da nije poznato koliko se od 11 miliona spornih Volkswagenovih vozila nalazi u Evropi i dodao da treba proveriti i automobile drugih proizvođača.

    Skandal s Volkswagenom izbio je prošle nedelje kada je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila VW proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

    U sporne automobile je bio ugrađen uređaj koji je uključivao kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova samo kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

    Dobrindt je naveo da mu je rečeno da su automobili s dizel motorima 1,6 i 2,0 "zahvaćeni tom manipulacijom". "Jasno je da se Federalna kancelarija za motorni saobraćaj neće koncentrisati samo na sporne VW modele već će nasumično testirati vozila drugih proizvođača", rekao je Dobrint.

    Od izbijanja skandala tržišna vrednost Volkswagena je pala za oko 30 odsto, dok su akcije BMW pale za 10 odsto zbog navoda da su i drugi proizvođači automobila varali na testovima. BMW je demantovao da je ta kompanija nameštala rezultate.

    VW opasniji od Grčke

    Koliko je "snažan" udarac ovog skandala govore i ocene pojednih analitičara, koji upozoravaju da bi "kriza u tom gigantskom proizvođaču automobila mogla predstavljati veću opasnost za nemačku privredu nego što je to grčka dužnička kriza".

    Volkswagen je najveći nemački proizvođač automobila, koji zapošljava više od 270.000 ljudi u zemlji, a još je zaposlenih je među njegovim dobavljačima.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE