Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora očekuje rast iznad očekivanog

    Crnogorska ekonomija će ove godine rasti po stopi od 4,3 odsto, što je više u odnosu na rast projektovan budžetom, pokazuje vladin dokument o makroekonomskim i fiskalnim kretanjima.

    "Bruto domaći proizvod Crne Gore u ovoj godini će, na osnovu do sada dostupnih informacija o turističkoj sezoni i kretanju drugih makropodataka, porasti 4,3 odsto", saopštila je posle sednice vlade generalna direktorka Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović.

    Vlada je budžetom za ovu godinu projektovala rast BDP od 3,5 odsto. Prihodi budžeta u prvih osam meseci su iznosili 839,8 miliona evra i za 2,2 odsto su veći u odnosu na prošlu godinu. Od prihoda su, međutim, veći rashodi i iznosili su 934,8 miliona evra.

    U Ministartsvu finansija, međutim navode da se do kraja godine može očekivati trend rasta prihoda i da će biti veći od planiranih budžetom, dok će rashodi ostati na nivou planiranih.

    "Deficit budžeta za ovu godinu po sadašnjim procenama će iznositi oko 223,2 miliona evra ili 6,2 odsto procenjenog BDP, što je u odnosu na plan manje za 12,6 miliona", navodi se u saopštenju ministartsva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE