Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naše medicinske sestre nedovoljno obrazovane za EU?

    Iako mnoge evropske zemlje neretko nude zaposlenje medicinskim sestrama iz Srbije, samo sedam odsto njih ima diplomu koja odgovara standardima Evropske unije, ističu u Savezu udruženja zdravstvenih radnika.

    Srednje medicinske škole trebalo bi da se reformišu u centre za opšte obrazovanje. Da bi naša sestra mogla da radi u Evropi, ili drugde u svetu posle srednje škole, mora da završi školu za medicinske sestre koja traje tri godine. Tek tada dobija zvanje diplomirana medicinska sestra opšteg smera.

    Predsednica Saveza zdravstvenih radnika Srbije Radmila Nešić podseća da od 112 hiljada zaposlenih u državnom sektoru 57 odsto su medicinske sestre i da je zato glavni cilj da naši građani imaju na usluzi tu evropsku medicinsku sestru.

    Jedan od uslova za pristupanje EU jeste da 30 odsto medicinskih sestara ima i diplomu trogodišnjih studija. Realno je očekivati, kažu u Ministarstvu zdravlja, da se to dogodi početkom sledeće školske godine.

    "Potrebno je usaglasiti propise i promeniti sistem obrazovanja. Na Vladi je da obezbedi saradnju sa Evropskim savetom i obezbedi sredstva za promene u obrazovanju medicinskih sestara", ističe ekspert UN za obrazovanje medicinskih sestara Tomas Kili.

    "Za sestre koje već imaju srednju medicinsku školu će se naći neki model da one nastave da rade. Zdravstveni sistem mora da funkcioniše, učinićemo to da oni ipak dobiju formalno obrazovanje i dostignu razliku koja je neophodna", podvlači državni sekretar Ministarstva zdravlja doktor Vicko Ferenc.

    Da bi Srbija što pre usaglasila obrazovni sistem Savez udruženja zdravstvenih radnika i Ministarstvo zdravlja nedavno su organizovali radionicu Evropske komisije o usklađivanju diploma medicinskih sestara i babica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE