Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela gradnja `Beograda na vodi`

    U Savskom amfiteatru postavljen kamen temeljac za "Beograd na vodi", zajednički projekat Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vredan 3,5 milijarde evra.

    Kamen temeljac su postavili premijer Aleksandar Vučić i Mohamed Alabbar, prvi čovek Eagle Hillsa, kompanije iz Emirata koja je nosilac ovog mega projekta.

    "Danas je veliki dan za Beograd i Srbiju, jer se ispisuju nove stranice istorije grada i zemlje i postavlja kamen temeljac za prvi kvadrat od više od dva miliona koji će biti izgrađeni u "Beogradu na vodi", izjavio je Vučić.

    Poštujem sve koje su protiv "Beograda na vodi", uostalom u našoj Srbiji je uvek bilo lakše biti protiv, nego za, rekao je Vučić i podsetio da "to parče zemlje" nikog nije zanimalo 70 godina.

    "Ostavite sumnje vi koji sumnjate, ovde zaista niče novi grad u našem Beogradu, poručio je premijer i istakao da će srpske firme i srpski radnici graditi novi grad na više od 80 hektara.

    Govoreći o vlasništvu u okviru projekta, Vučić je rekao da investitori nisu vlasnici pedlja zemlje dok ne izgrade određeni objekat. Nemaju šta da ukradu, šta da uzmu, sve što smo dobili, sve je novo i ništa od toga nismo imali, rekao je Vučić, odgovarajuæi na pitanje čime se garantuje poštovanje rokova za izgradnju "Beograda na vodi".

    Izgradnja ovog projekta videće se na bruto domaćem proizvodu, na većem porezu na dodatu vrednost, rastu i razvoju i na većoj zaposlenosti u Srbiji, istakao je Vučić i izrazio očekivanje da se od 2017. godine privuče dvostruko, trostruko, više turista nego danas.

    Naši ciljevi visoko su postavljeni, ali ovo više nisu snovi, ovo je postala realnost, rekao je Vučić. Ja sam ovde da pokrenemo tu veliku vrtešku koja će pokrenuti investicije, infrastrukturu, nova radna mesta, kapital i ljude, naglasio je on.

    Predsednik Upravnog odbora kompanije Eagle Hills Mohamed Alabbar izjavio je da svaki grad mora da ima motor ekonomskog razvoja, a to za srpsku prestonicu može da bude "Beograd na vodi".

    Ovaj projekat, s jedne strane, otvara mogućnost zaposlenja u građevini tokom izgradnje, a veliki potencijal nakon završetka projekta koji će privlačiti turiste, investitore i sve ono što je potrebno svakoj ekonomiji, poručio je Alabbar.

    Vučić i Alabbar su položili i vremensku kapsulu u kamen temeljac za "Beograd na vodi". "Postoji budućnost koja se stvara i budućnost koju stvaramo. I ono što smo danas počeli pokazuje da naši snovi mogu da stvore bolju budućnost za Srbiju", preneo je Vučić deo poruke koju je napisao.

    Projekat prve zgrade "Beograda na vodi" uradila je srpska projektantska kuća Mašinoprojekt, a raščišćavanje Savskog amfiteatra i postavljanje betonskih šipova povereno je domaćoj građevinskoj operativi. Glavni izvođač radova je Energoprojekt.

    Dva odvojena protesta protiv "davljenja" Beograda

    Pre i tokom ceremonije polaganja temeljca, u dva odvojena protesta, nezadovoljstvo projektom su izrazili pristalice inicijative "Ne (da)vimo Beograd" i Demokratske stranke.

    Pozivajući na raskid ugovora sa arapskim investitorima, arhitekte i ekonomisti, kao i članovi inicijative ukazali su na štetnost celog projekta "Beograd na vodi", tvrdeći da je reč o promašaju i pljački, kao i da ništa u vezi projekta ne daje garancije da će biti onako kako "nadležni" tvrde.

    Učesnici protesta su odustali od šetnje jer ih je, kako su rekli, u tome sprečila policija, dok su proteste Demokratske stranke, koji su održani par stotina metara dalje, "čuvao" je veliki policijski kordon.

    Komentarišući proteste, premijer Vučić je istakao da javni interes sigurno nije ugrožen i da nikakav argument nije čuo, već samo uvrede upućene njemu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE