Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Volkswagenu `čistka`, direktor pod istragom

    Nemačka automobilska kompanija Volkswagen suspendovala je direktore svojih ključnih brendova Audija i Porschea zadužene za sektor istraživanja i razvoja, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom.

    Nadzorni odbor Volkswagena je prošlog petka odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova, javlja Reuters.

    Akcije Volkswagena su, kako izveštava AFP, nastavile su da padaju na Frankfurtskoj berzi, potonuvši 6,6 odsto na 100,20 evra. Britanska agencija je prošlog četvrtka javila da će VW otpustiti vodeće ljude u kompaniji, u okviru nastojanja da se oporavi od skandala.

    Nadzorni odbor je u petak imenovao Matthiasa Mullera, šefa Porschea, za novog generalnog direktora kompanije, nakon odlaska sa te funkcije Martina Winterkorna.

    Sa druge strane, nemačko tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Winterkorna. Tužilaštvo u Braunšvajgu je saopštilo da će se istraga usredsrediti na sumnje za prevaru prilikom prodaje vozila manipulacijom podataka o emisiji štetnih gasova.

    U saopštenju se dodaje da istraga ima za cilj da utvrdi ko je odgovoran. U tužilaštvo je stiglo više krivičnih prijava, između ostalog jedna iz samog Folksvagena u kojoj se ne navode imena osumnjičenih.

    Manja potražnja za dizel motorima?

    Skandal oko Volkswagenovih automobilima sa dizel motorima, međutim, sve više širi spektar posledica na svetska tržišta.

    Prema analizi Saxo banke, brige oko ekonomskog rasta u Kini, skandal u auto industriji i odluka američke centralne banke o kamatnim stopama, obeležile su kretanja na tržištu roba. Pritom je veliki fokus bio na platini i paladijumu upravo radi otkrivanja skandala VW u SAD.

    Naime, platina je ključna za izradu konvertera dizela, a paladijum je vodeći metal u motorima na benzin, te je stoga cena te dve sirovine zabeležila dramatičnija kretanja.

    Platina je ostvarila šestogodišnji minimum, dok su ulagači bili u potrazi za paladijumom te je razlika u ceni dostigla i 12 odsto, kaže Ole Hansen, rukovodilac strategije za robe u Saxo Banci, ističući da je u dosadašnjim uslovima platina bila puno zanimljivija ulagačima.

    "Osim što je važna vest za auto industriju uzdrmala tržište deonica, i grupa metala predvođena platinom osetila je drugi talas skandala pri čemu su krenule špekulacije da će se smanjiti korišćenje dizel motora, a time i potražnja za platinom."

    Za značajniju promenu potražnje za vrstama motora biće najvažnije eventualne političke inicijative da oporezivanjem goriva ili samih automobila, dizel motori postanu manje atraktivni", kaže Hansen.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE