Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka peta kafa švercovana, a svaka peta rakija nije

    Sivo tržište u Srbiji, prema ranijim procenama, godišnje "pojede" oko 370 miliona evra državnog novca, stoga je suzbijanje šverca, pre svega, akciznih roba – prioritet.

    Šverc je, pored duvanske industrije i proizvodnje alkoholnih pića, sve više prisutan i u drugim oblastima akcizne robe, toga nisu pošteđeni ni proizvođači kafe, što ukupno gledano ima vrlo negativan uticaj na prihode države.

    Procenjena količina švercovane kafe iznosi oko 20 odsto tržišta, a 80 odsto domaćih alkoholnih pića u prometu nema akciznu markicu niti deklaraciju, istaknuto je u petak na sednici međuresorne radne grupe za sivu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije.

    Na srpskom tržištu godišnje se nađe između 4.000 i 5.000 tona švercovane kafe, a direktna šteta za državu iznosi i do 400 miliona dinara samo za nenaplaćene akcize na sirovu kafu, naglasio je Siniša Daničić, generalni direktor Kompanije Štraus adrijatik.

    Osim šverca, problem je i to što se u kafu dodaju surogati koji se neadekvatno ili uopšte ne deklarišu na pakovanju. Za razliku od ostalih akciznih proizvoda, kafa čini deo potrošačke korpe i u proseku se kupuje dva puta nedeljno.

    Predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića PKS Predrag Amidžić istakao je da se "gro" sive ekonomije upravo odvija u prometu domaćih alkoholnih pića. Procenat nelegalnog prometa je u nekim slučajevima jednak legalnom, a po pojedinim tvrdnjama, čak i po nekoliko puta veći, tvrdi Amidžić.

    Predstavnici duvanske industrije naglasili su da je energičnom akcijom države u Srbiji u prvoj polovini 2015. nelegalna trgovina duvanom smanjena za 16 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

    Tome je prethodio veliki broj zaplena duvana, samo je od januara do kraja jula ove godine zaplenjeno gotovo 17 puta više, tačnije 1.401 tona rezanog duvana, nego za celu prošlu godinu kada je zaplenjeno 84 tone, rekao je Zoran Đokić, menadžer za korporativnu bezbednost u kompaniji Japan Tobacco International.

    Borba protiv sivog tržišta zahteva angažovanje svih državnih struktura. U ovom trenutku, kako se čulo, ključno je da pravosuđe efikasno procesuira slučajeve nezakonite trgovine, kako bi se poslala jasna poruka da se to neće tolerisati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE