Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FOTO: Rukovanje od kog se `tresla` svetska javnost

    U susret predsednika dve svetske sile, koji su se sastali na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bile su uprte oči celog sveta.

    Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Barack Obama sastali su se u Njujorku iza zatvorenih vrata i, umesto predviđenih 55 minuta, razgovarali sat i po.

    "Razgovor je bio veoma konstruktivan, praktičan i iznenađujuće iskren", naveo je ruski predsednik i ukazao je da je bilo reči o mnogo zajedničkih pozicija, ali je istakao da postoje razlike.

    "Zapravo, razlike su već poznate i nema potrebe ponavljati ih", rekao je Putin i priznao je da odnosi Moskve i Vašingtona trenutno nisu na visokom nivou, ali je naglasio da veze dve zemlje nisu oslabile zbog ruske inicijative nego zbog "pozicije američkih partnera".

    Putin dodaje, međutim, da postoji mogućnost zajedničkog rada na zajedničkim problemima. On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

    AP se poziva na američkog zvaničnika i navodi da su se dva predsednika saglasila da se razgovara o političkoj tranziciji u Siriji, ali je ostalo otvoreno pitanje o sudbini sirijskog predsednika Bašara el Asada.

    Američka agencija prenosi da je Obama ponovio Putinu stav da ne može biti stabilnosti u Siriji dok Asad ima moć. Putin je odgovorio da bi trebalo podržati Asada, jer njegova vojska ima najveće šanse da porazi Islamsku državu. 

    Kako je prošao susret znaju samo Putin i Obama, ali sudeći po prethodnoj zdravici, dva lidera su bili škrti na osmesima, dok France presse navodi da su, nazdravljajući u društvu generalnog sekretara UN, Putin i Obama razmenili kratke ledene poglede i da je situacija bila napeta.

    Američki predsednik zdravicu je završio rečima: "Neka nikada ne prestanemo da se borimo za mir u svetu". 

    Foto: twitter-printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE