Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas jeftiniji, a grejanje možda poskupi?

    Podatak da je gas pojeftinio 23 odsto obradovala je korisnike centralnog grejanja jer su time stvoreni uslovi za smanjenje računa, ali zahvaljujući novoj metodologiji obračuna troška toplotne energije, potrošači u čak 25 gradova bi mogli da plaćaju veće račune nego dosad.

    Razlog za to je uredba Vlade, po kojoj sve toplane u Srbiji moraju da usklade svoje cene, odnosno primene nove metodologije formiranja cena. Primenom te metodologije, smanjiće se cena centralnog grejanja za privredu, ali bi se i povećala za domaćinstva.

    Međutim, kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima u energetskom sektoru, nadležni u Srbiji ne gledaju blagonaklono na težnje pojedinih toplana da povećaju cene te im tako nešto neće biti omogućeno.

    Dosad je obračun potrošnje toplotne energije rađen paušalno, a odsad bi prema metodologiji trebalo da se radi po količini isporučene toplotne energije svakoj stambenoj jedinici.

    Direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić kaže da se nova metodologija primenjuje jer su dosad računi privrede bili duplo skuplji od onih koje su plaćala domaćinstva.

    "Toplane su dužne da naprave kalkulacije da li ima prostora za korekciju cene daljinskog grejanja zbog pojeftinjenja gasa do 15. oktobra. Očekuje se da će te kalkulacije biti urađene već do 1. oktobra. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li će do pojeftinjenja doći ili ne."

    Prema nekim nezvaničnim informacijama koje imamo oko 15 toplana će u dogovoru sa lokalnim samoupravama biti spremne da smanje cene usluga daljinskog grejanja, dok njih 25 tu uslugu žele da povećaju shodno primeni nove metodologije, ističe Lečić.

    Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića, nova metodologija obračuna troška toplotne energije doneta je kako bi se ujednačile cene centralnog grejanja u Srbiji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE