Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vreme je da se bude aktivan

    Zdrav način života nije čudo koje se desi preko noći. U pitanju je praksa koju treba usvojiti u potpunosti i slediti je iz dana u dan godinama. Od detinjstva pomaže u sprečavanju brojnih bolesti kao što su srčane bolesti, visok krvni pritisak, gojaznost i druge. A nema ništa bolje nego početi u što mlađem uzrastu. To je takođe razlog zašto je toliko važno da roditelji vode računa da njihova deca vode zdrav život tako što će se pravilno hraniti i biti fizički aktivna.
    Tajna zdravog života je u disciplini i deca treba da budu svesna toga. Bolesti povezane sa načinom života su u velikom porastu i utiču na hiljade mladih u gradovima.

    Studija pod nazivom „Fizička aktivnost i ishrana kod dece“, sprovedena na Univerzitetu istočne Finske, ustanovila je da nizak stepen fizičke aktivnosti, slabija fizička kondicija i gojaznost mogu da dovedu do krutosti arterija, znaka kardiovaskularnih bolesti, čak i kod dece u osnovnoj školi. Ovi rezultati pokazuju da promena u vezi sa načinom života u detinjstvu može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

    U studiji je učestvovalo 512 dece između šest i osam godina. Istraživači su otkrili da deca sa boljom fizičkom kondicijom imaju bolji kapacitet širenja arterija tokom fizičkog vežbanja od svojih vršnjaka. Studija je takođe pokazala da deca sa niskim nivoom fizičke kondicije u kombinaciji sa velikim procentom masti u organizmu imaju najveću krutost arterija. Deca sa najviše fizičke aktivnosti ili sa najboljom fizičkom kondicijom imala su najfleksibilnije arterije i najbolji kapacitet dilatacije arterija.

    Još jedan rezultat studije je povezanost između bolje fizičke kondicije sa boljim zdravljem arterija, što govori da posebno redovno i intenzivno fizičko vežbanje može da bude korisno za zdravlje arterija.

    Studija je objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE