Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kuća na poklon za povratnike na selo

    Više od 270 vojvođanskih porodica želi da se vrati iz grada na selo, a to pokazuju rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća koji sprovodi Vlada Vojvodine.

    Šestočlana porodica Dulić iz Đurđina, Zdenko, njegova supruga Jasna i četvoro dece, umesto života u gradu izabrala je da ostane u ovom selu, iako je Zdenko zaposlen u jednoj od nemačkih kompanija koje su preko nekoliko godina investirale u Subotici.

    Dulići su jedna od 42 porodice u Vojvodini koja je putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i Zavoda za ravnopravnost polova vrednog ukupno 40 miliona dinara, dobila novac da, po sopstvenom izboru, kupi kuću na selu. Time Dulići više neće biti podstanari, a uz kuću su dobili i okućnicu.

    Porodicu Dulić je obišao Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je istakao da se ovom akcijom žele oživeti vojvođanska sela i dati doprinos njihovoj revitalizaciji.

    "Svako treba, shodno svojim mogućnostima, da učini nešto da oživimo ova naša prelepa vojvođanska sela, gde je veliki broj napuštenih kuća", rekao je Vasin, dodajući da su kuće koje se kupuju putem ovog programa u vlasništvu korisnika, ali da je deset godina na te kuće upisana hipoteka Vlade Vojvodine, kao garancija da će korisnici u njima ostati da žive.

    Vasin ističe da na konkurs mogu da se prijave mladi bračni parovi, od kojih jedan mora biti zaposlen, kako oni koji žive u gradu, tako i oni koji žive na selu, s tim da prednost imaju parovi koji žele da se iz grada vrate na selo.

    "Želimo da podstaknemo što više povratak na selo. Ali i ostanak ljudi na selima je nešto što je veoma dragoceno, što po ovom konkursu takođe može da se stimuliše", dodao je Vasin.

    Prema njegovim rečima, predstoji realizacija drugog kruga ovog konkursa, vrednog 68 miliona dinara, na koji se prijavilo 277 bračnih i vanbračnih parova, a njegovi rezultati biće poznati u januaru.

    "Verujem da ova akcija nikada neće biti zaustavljena, bez obzira ko i kada bude na vlasti u pokrajini", zaključio je Vasin. Najveći broj prijavljenih parova je iz Bačke Palanke, a slede Novi Sad, Subotica, Sombor i Zrenjanin. Ukupno 105 parova želi da se preseli na selo, a 171 par ima želju da ostane da živi na selu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE