Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zelena energija pokretač razvoja

    Korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje i toplotne energije, efekti koji se ostvaruju, primena u praski, bila je tema  Zelene konferencije, koju je organizovala slovačka firma “Imao”, koja posluje i u Srbiji. Ukazano je da se korišćenjem obnovljivih izvora energije ostvaruju značajne uštede, kao i izuzetno pozitivni efekti u oblasti zaštite životne sredine, što je obaveza za budućnost. 

    Helena Mravikova iz Ambasade Slovačke u Srbiji je ukazala  da je smanjenje emisije štetnih gasova i sprečavanje daljeg narušavanja kvaliteta životne sredine izuzetno važno, te da su je za to potrebno povećati korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost i smanjiti korišćenje fosilnih goriva.

    – Neophodna je koordinacija rada u različitim oblastima kako bi se postigao zajednički cilj – očuvanje životne sredine i ublažavanje negativnih uticaju na nju – rekla je Helena Mravikova. – Većim korišćenjem obnovljivih izvora energije i primenom novih tehnologija doprinosi se i energetskoj nezavisnosti, a otvaraju se i nova radna mesta.

    Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković ukazao je da je zelena energija jedan od važnih pokretača privrednog i ekonomskog razvoja zemalja, a rezultat primene ovog vida energije je bolja životna sredina i smanjenje emisije štetnih gasova u atmsoferu.

    – Naš sekeratarijat podrškom projektima zamene fosilinih goriva obnovljivim vidovima energije i primenom principa energetske efinkasnosti podstiče korišćenje ovih potencijala – rekao je Stanković. –  Dajemo direktnu podršku razvoju i unapređenju primene obnovljivih vidova energije i energetske efikasnosti u svim privrednim delatnostima.

    Po njegovim rečima, zahvaljujući konkursima ovog sekretarijata realizovano je nekoliko projekata koje doprinose povećanju energetske efikasnosti i time direktno doprinsoi velikim uštedama u potrošnji energije, odnosno smanjenju troškova za energente u javnim ustanovama.

    Na skupu je bilo reči proizvodnji električne i toplotne energije zahvaljujući postrojenjima na biogas, a izneta su i iskustva investitora koji su u Srbiji uložili u njih. Po rečima Viktora Ušiaka iz “Imao elektrik”,  ova kompanija iza sebe ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, u Slovačkoj radi 18 biogas postrojenja, u kojima se biomasa koristi za proizvodnju električne i toplotne energije. On je istakao da Srbija raspolaže s velikim potencijalom u biomasi, ali je nažalost, ne koristi dovoljno, te da bi izgradnja postrojenja na biogas imala pozitivne efekte, jer je korišćenje biomase za ove svrhe isplativo, iskorićenost je velika, a ovaj obnovljivi izvor dostupan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE