Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velika većina lekara razmišlja o inostranstvu

    Više od 75 odsto lekara zaposlenih u Srbiji razmišljalo je o odlasku iz zemlje, rezultati su istraživanja o migraciji zdravstvenih radnika, što je rastući problem koji bi u narednim godinama mogao da ugrozi zdravstveni sistem.

    Na predstavljanju istraživanja "Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana – analiza uzroka, posledica i politika", rečeno je i da je prema popisu stanovnika Srbije u 2011. godini ukupno 1.186 lekara – građana Srbije radilo u inostranstvu, a da ekonomski motivi značajno utiču na migraciju radne snage.

    Rezultati istraživanja su pokazali da je više od 75 odsto lekara razmišljalo o odlasku iz zemlje, ikada u životu ili nedavno. Taj procenat je još veći (81 odsto) kod mlađih ispitanika do 35 godina starosti, rekla je saradnik na istraživanju u Srbiji dr Maja Krstić.

    Ona je istakla da su osnovni razlozi zbog kojih lekari žele da odu u inostranstvo loša ekonomska situacija i niska primanja, nezadovoljstvo poslom, loši uslovi za rad, nemogućnost zapošljavanja i nepostojanje dalje perspektive.

    Kako je rekla, ono što privlači zaposlene u zdravstvu da odu u inostranstvu su bolje plate, socijalni i drugi benefiti, radno okruženje pogodnije za obuku i razvoj, zdravstvene tehnologije neophodne za savremene procedure, stabilnost i uređenost zemlje.

    Krstić je istakla i da je od 2012. godine Lekarska komora Srbije izdala oko 2.000 "potvrda o dobroj reputaciji" lekarima uz stalno povećanje broja izdatih uverenja. Najveći broj potvrda u prošloj godini izdat je lekarima bez specijalizacije i specijalistima opšte hirurgije, radiologije, interne medicine i anesteziologije.

    Na skupu je upozoreno i da gubitak velikog broja zaposlenih medicinskih radnika utiče na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga, a ujedno otežava i prenos znanja na mlađe generacije.

    Predsednik Regionalne komore Beograda Olga Popović rekla je da je od početka godine u Beogradu izdato oko 250 zahteva za odlazak u inostranstvo. Oni uglavnom idu u Nemačku, a poslednjih mesec i po dana zahtevi se uglavnom odnose na Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, rekla je Popović.

    Iz Nacionalne službe za zapošljavanje naveli su da se na njihovoj evidenciji trenutno nalazi ukupno 2.400 lekara opšte medicine i oko 8.600 medicinskih sestara.

    Istraživanje je sprovela međunarodna istraživačka organizacija Heltgruper u Srbiji, Makedoniji i Albaniji kroz Regionalni program za unapređenje istraživanja na Zapadnom Balkanu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE