Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Clarkson brani VW: Upravo sam kupio jedan

    "Upravo sam kupio Volkswagen i ono što izlazi iz zadnjeg dela tog automobila nimalo me ne brine", izjavio je Jeremy Clarkson povodom skandala oko lažiranja podataka o izduvnim gasovima koje proizvode TDI motori nemačkog automobilskog koncerna, prenosi Jutarnji.hr.

    Napadi na Volkswagen zbog izduvnih gasova su smešni i glupi, napisao je za Sunday Times bivši voditelj najpopularnije emisije o automobilima – Top Gear, koji je nedavno prešao u Amazon za koji će snimati novi automobilski serijal.

    "Upravo sam kupio Volkswagenov automobil i ono što izlazi iz njegovog zadnjeg dela nimalo me ne brine. Zanima me jedino bezbednost, vrednost, performanse i kvalitet izrade vozila", kaže Clarkson.

    On čitav problem sagledava u širem političko-ekonomskom kontekstu.

    Ako bi se dogodilo da VW izađe iz biznisa, šteta bi bila ogromna jer ta kompanija poseduje Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat i Škodu, objašnjava Clarkson.

    A tada bi, piše on, usledili masovni otkazi pa Nemačka više ne bi bila u poziciji da spasava Grke ili udomi pola Sirije.

    Clarkson upozorava kako bi tek to izazvalo globalni ekonomski kolaps, humanitarnu katastrofu i druge nevolje.

    "Čitava priča ima dublje korene. Najpre su nam, u nastojanju da spasu planetu, ekolozi govorili da kupujemo automobile sa dizel motorima. A onda, kad je polovina vozača to i učinila, odjednom su promenili priču i počeli vikati: Ne! Dizel automobili su nova opasnost", tvrdi Clarkson.

    "Rekli su: Dizelaši su opasni zato jer proizvode jedinjenja azota i kiseonika, koje ćemo nazvati NOx (azotni oksidi) jer to zvuči zlokobno."

    "To će, kažu, ubiti sve naše bebe. I onda su razni ‘mudri’ ljudi u vladama širom sveta odmah uveli nove propise o tome koliko te opasne supstance automobil sme proizvesti pa su auto-kompanije morale potrošiti bogatstvo za projektovanje niza novih dizel motora."

    "Ali VW je otišao korak dalje i opremio motore pametnim softverom koji meri čistoću izduvnih gasova. Greenpeace je nekako izračunao da je zaobilaženjem pravila Volkswagen ubio 1700 ljudi. To je notorna glupost jer 40% azotnih oksida koji se stvaraju u drumskom saobraćaju u najvećim delu izlazi iz kamiona i autobusa. Golf dizel vašeg komšije tu neće ništa promeniti”, objašnjava Clarkson.

    U svom kritičkom osvrtu on podseća da su prevare i licemerje na svakom koraku.

    "Tražimo povraćaj poreza na nešto što nije poslovni rashod, parkiramo na ulici, samo da bismo skoknuli do prodavnice, pišemo biografije koje nisu sasvim istinite, imamo supružnike koji na sebe preuzimaju kaznene bodove za prebrzu vožnju, naša deca imaju lažne lične karte da bi mogla ulaziti u klubove u petkom uveče. Pa i ja sam sedamdesetih ispod duge kose skrivao slušalice kada bih polagao ispite", otkriva Clarkson.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE