Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još jedan Srbin na svetskom glasu

    Damjan Stanković je industrijski dizajner iz Beograda koji od nedavno postao svetski poznat dobivši prestižnu nagradu za svoj izum Rhei sat. On za BIZLife priča o uspehu ’preko noći’ i planovima za budućnost.

    Šta je bio najveći izazov, a šta najveće zadovoljstvo kod kreiranja Rhei sata?

    Mislim da ću, što se izazova tiče, morati da izdvojim nekoliko. Jedan od najvećih izazova bilo je rešiti lepljenje ferofluida za staklo, jer je zahtevalo izuzetno mnogo vremena da bi se istestiralo. Taman kad pomislite da ste pronašli providnu tečnost u kojoj treba da stoji ferofluid on se zalepi posle recimo pet dana. To je bilo veoma stresno. Drugi veliki izazov bilo je napraviti ceo sistem da ne troši puno struje i napraviti mehaniku koja je dovoljno precizna, a opet mala da može da se smesti u kutiju. 

    Možda zvuči smešno, ali sve do samog kraja, ja sat nisam video, zato što sam gledao da svaki deo testiram za sebe. Tako je na primer bilo mnogo prototipa jednog segmenta koji ide napred nazad, kad smo to usavršili onda je došao na red prototip sa sedam segmenata koji može da ispiše jedan broj. Na kraju je ostalo samo to da se taj jedan sklop umnoži četiri puta i da se sve to stavi u kutiju sa svojom konstrukcijom. Tako da je najveće zadovoljstvo bilo na samom kraju kada sam ga sklopio i pustio da radi.

    Koliko je zaista vremena i truda uloženo u kreiranje ovog sata, i koliko se znoja krije iza uspeha ’preko noci’?

    Ja sam ceo projekat počeo pre tri, četiri godine i par puta odustajao. Poslednji put sam odustao kada sam došao do momenta da moram da napravim čitav mehanički sklop za ovo, a koji pokreće 28 stepen motora. To mi je u tom periodu delovalo nemoguće. Aktivno sam radio na samom projektu poslednjih deset meseci sigurno, ostatak 'slobodnog' vremena sam trošio na freelance da bih mogao da izdržavam projekat. 

    Na čemu trenutno radite, ako možete da nam otkrijete?

    Trenutno radim na svom portfoliju koji bi trebalo da objavim za nekih mesec dana. Pre toga želim da napišem detaljni tekst o tome kako sam napravio sat, na koje sam probleme naišao i kako sam ih rešavao. Mislim da takav tekst može mnogo da koristi ljudima koji se možda dvoume da li da krenu ili ne u neki svoj sličan projekat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE