Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Državna preduzeća `srećnija` od privatnih

    Uslovi poslovanja u Srbiji su se popravili, ocena je 150 privatnih i državnih preduzeća koja su u septembru učestvovala u redovnoj mesečnoj anketi Ekonomskog instituta.

    Trenutnu situaciju bolje su ocenila državna nego privatna preduzeća, a za dve trećine kompanija najveći problem i dalje je kako i kome prodati robu.

    Prema makroekonomskim podacima Ekonomskog instituta, međugodišnji rast industrijske proizvodnje u avgustu je dostigao gotovo 13 odsto, neto priliv direktnih stranih investicija je više od milijardu evra, a deficit platnog bilansa u prvih šest meseci ove godine je 30 odsto manji nego u isto vreme prošle godine.

    To odgovara i privrednicma i njih 150 je u septembarskoj anketi Ekonomskog instituta ocenilo da su se uslovi poslovanja bitno popravili.

    Privrednici su ocenjivali trenutnu situaciju i očekivanja za narenda tri meseca. Njihova ocena u septembru je bila 10,2 procentna poena bolja nego prethodnog meseca i uporediva je sa onom s početka 2014.

    "Tada smo imali izdašno subvencionisanje, sada imamo oštre mere fiskalne konsolidacije i nepovoljno okruženje s obzirom na to da traje stagnacija u Evorpi. To bi mogao da tumačim dostignutim nivoom makroekonomske stabilnosti", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instiuta.

    Gotovo polovina anketiranih kompanija kao najveći problem izdvojila je slabu tražnju, četvrtina je rekla da su to niske cene, a poslovanje otežava i nedostatak kredita i sirovina iz uvoza.

    Pozitivan rezultat septembarske ankete je da se smanjuje rizik poslovanja. U septembru ocena očekivanog nivoa rizika bila je 30,7, u avgustu 36,4, a pre krize, 2008. dvadeset procentnih poena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE