Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    10 suvišnih troškova koji nam tanje novčanik

    Preko 50 posto potrošača priznaje da im neplanirane kupovine stvaraju privremeni osećaj sreće, pokazalo je istraživanje američkih naučnika. Međutim, od stvari i usluga koje plaćamo, koje su nam zaista neophodne, a koje možemo i da preskočimo, ili bar korigujemo?

    Znaju to i marketinški stručnjaci, koji iskorišćavaju društvene faktore uticaja na ponašanje potrošača pri kupovini, kao i njihove navike impulsivnog "peglanja" kartice.

    Osim što postoje "opasnije" kupovine koje povećavaju rizike od finansijskih poteškoća, poput igara na sreću i kockanja, raznih nepotrebnih estetskih zahvata, kao i luksuznih predmeta koji se ne slažu s našim kućnim budžetom, čak i jeftiniji i artikli na sniženim cenama mogu da nas prevare u procenama.

    Cheat Sheet donosi deset stvari koje najčešće kupujemo, a čijim izbegavanjem možemo znatno da uštedimo. Istina, nekima od navedenih stavki možda i nije mesto ovde, ili postoje neke stvari koje su manje potrebne od tih, ali svakako da nije na odmet pročitati. 

    1. Grickalice i pića
    Izbegavanje redovne kupovine grickalica i pića u samoposlugama i "usputnim" trgovinama može biti "zdravo" za vaš novčanik. Radije se pobrinite da od kuće uzmete nešto za "gricnuti" što već imate u ormariću, kako u trenutku gladi za slatkim ne biste posegnuli za najbližim marketom. Grickalice mogu da se izbegnu i prilikom većih, namenskih kupovina. Mnogi kažu da bi u velike nabavke, po pravilu trebalo da se ide sit, jer se tako izbegne veća kupovina bespotrebnih sitnica, koje lako "upadnu u oko" ako je kupac gladan.

    2. Proizvodi za negu
    Paleta proizvoda koji služe za ulepšavanje verovatno je beskonačna, ali pokušajte da se fokusirati na ono što vam zaista treba. Koliko raznih senila ili proizvoda imate u kući koje niste koristili mesecima, ili ste ih kupovali jer vam se "so za kupanje" baš učinila zgodnom u trenutku kupovine. Takođe, proučite gde su akcije i gde je povoljnije jer mnoge specijalizovane trgovine "nabiju" visoke cene na pojedine artikle.

    3. Nova odeća
    Ne samo da je odeća iz "second hand" trgovina, dakle nošena, bolja za vaš budžet, to je takođe i bolje za okolinu zbog toga što se radi o svojevrsnoj reciklaži materijala. Osim toga, ljudi često prodaju svoju odeću takvim trgovinama u savršenom stanju, jer su je nosili samo par puta, pa im je stajala u ormaru.

    4. Precenjeni hoteli
    Proučite unapred ponudu hotela ako idete na neki put i ne morate prihvatiti baš prvu ponudu neke agencije. Postoje sigurno solidni smeštaji po povoljnijoj ceni u gradu, odnosno destinaciji koju posećujete. Iskoristite i forume i aplikacije koje vam nude moguće smeštaje i recenzije bivših posetilaca.

    5. Filmovi, knjige i mediji
    Dobro je podržavati autore svojih najdražih knjiga ili muzičkih albuma, ali nije potrebno imati ih sve u svom vlasništvu. Zbog toga se učlanite u lokalnu knjižaru u kojoj ćete za vrlo povoljnu članarinu knjige moći posuđivati cele godine, a na internetu je pregršt načina da čitate online izdanja najdražih časopisa, ili se informišete o novostima.

    6. Aplikacije
    Na Google Playu je ponuđeno oko 1,5 miliona aplikacija i iako se mnoge čine primamljive, razmislite o tome koliko vam zaista trebaju. Ako vam se pojavi potreba za nekom, sigurno je da među tolikim aplikacijama postoji i dobra besplatna zamena.

    7. Najnovija tehnologija
    Došlo je do prave "pomame" za najnovijim mobilnim telefonima poznatih proizvođača, pa se često događa da nove proizvode kupujemo radi trenda, a ne zato što naš "stari" uređaj nije više ispravan. Ovde možete uštedeti dosta novca, imajući u vidu današnje cene tehnoloških "spravica".

    8. Kablovska i programski paketi
    Razmislite koliko ih zapravo koristite kablovsku televiziju, i trebate li baš svih stotinu programa. Radije odaberite neku povoljniju pretplatu ili odustanite od njih, ako ionako većinu vremena surfujete, a ne sedite pred televizijom.

    9. Članarina u teretani
    Ako znate da vam je vremenski teško uskladiti redovne odlase u teretanu, a plaćate je nekoliko hiljada dinara mesečno, ovo je dobar način za uštedu. Dok nije baš jako hladno, uvek možete na trčanje, ili negde u prirodi pronađite prikladno mesto za vežbanje.

    10. Kredit za automobil
    Iako je lepo voziti luksuzni četvorotočkaš, verovatno nije toliko lepo otplaćivati ga idućih 10 godina po skupim kamatama. Ako vam je automobil potreban, uvek se možete prilagoditi i kupiti onaj koji trenutno odgovara vašim prihodima, ali po povoljnijim uslovima, a da i dalje služi svojoj svrsi. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE