Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bar 3 razloga zašto su psi pametniji od nas

    Da li ste znali da vaš pas može da zna šta osećate čak i pre nego što postanete svesni svojih emocija? Takođe, neki mogu da “nanjuše” napad epilepsije, ali i da zapamte ogroman broj mirisa… Stručnjaci tvrde da su naši ljubimci ispred nas u nekim oblastima emocionalne inteligencije.

    Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila porodicu, Cynthia je kupila velikog psa. To je uradila i zbog toga što je deo njenog mozda oštećen u nesreći. Pas joj je oko godinu i po dana pravio društvo, a onda je jednom prilikom počeo čudno da se ponaša.
    Naime, u jednoj od šetnji počeo je da je hvata zubima za nogavicu i da je vuče ka zemlji. Cynthia je bila na ivici da svog psa da na usvajanje, dok ubrzo nije dobila prvi napad epilepsije.
    Kada je razgovarala sa neurologom posle napada, on joj je objasnio ponašanje psa: “Tvoj pas je dobar, Ustvari, mnogo više od dobrog.  Verujem da je od onih koji mogu da osete kada će se napad desiti. Vukao te je na zemlju da sedneš, da ne bi pala i povredila se u toku napada.

    Neurolog je bio u pravu, Cynthiin ljubimac bio je nadaren pas, sposoban da oseti potencijalni epi-napad. Iako je imala samo jedan napad, oštećenje na mozgu dovelo je do toga da je pod rizikom za još napada epilepsije. I svaki put njen krzneni ljubimac je pokušao da je spase.

    Tako se portal Psychology Today pita – Koliko ljudi poznajete koji su pametni dovoljno da osete kada će neko imati napad epilepsije? Odgovor: Nula.

    Psi su pametniji od bilo kog čoveka, kada je u pitanju epilepsija. Neurolozi veruju da psi mogu da osete hemijske promene koje su u vezi sa epilepsijom. Ali, oni nemaju objašnjenje odakle psima ideja da vuku nekog na zemlju, ili čak, da im ublaže pad, bez treniranja!

    Epilepsija nije jedina oblast u kojoj su psi pametniji od ljudi. Iako je mozak kod pasa mnogo manji nego kod čoveka, kada se upoređuje sa veličinom tela, oni u svojoj memoriji drže ogroman broj mirisa. Njihovo čulo mirisa je 1000 puta senzitivnije odnosno jače od našeg.

    Skorija istraživanja pokazala su da pas može da raspozna naše raspoloženje posmatrajući našu facijalnu ekspresiju i slušajući ton našeg glasa. Mi nismo uvek svesni naših osećanja, a naši ljubimci mogu da znaju šta osećamo čak i pre nas.

    Možda naši slatki četvoronošci nemaju našu inteligenciju, ali su u nekim delovima emocionalne inteligencije daleko ispred nas.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE