Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nedovoljno iskorišćeni ekonomski potencijali

    Po dolasku na poziciju ambasadora Norveške u Srbiji Arne Sannes Bjornstad istakao je da su ekonomski potencijali saradnje Srbije i Norveške vrlo značajni, ali neiskorišćeni. „Moguće je da kompanije i sa jedne i sa druge strane nisu svesne poslovnog potencijala. Ipak, ohrabruje to što Nordijska poslovna alijansa u Srbiji i kompanije kao što je Norimport Consulting ulažu puno truda da kreiraju vezu između kompanija i dodatno povećaju saradnju na polju ekonomije.“

    Prema rečima Bjornstada ambasada će ’otvoriti vrata’ norveškim kompanijama da dođu u Srbiju tako što će pružiti neophodnu pomoć ljudima i kompanijama da uspostave kontakt.

    • Norveška ambasada se, kroz kontakte sa predstavnicima civilnog društva širom Srbije, angažuje u oblastima vladavine prava, dobre uprave i borbe protiv korupcije, uspostavljanja mira, reforme sektora bezbednosti, ekonomskog razvoja i preduzetništva… Na kojim poljima je Srbija napredovala, a na kojim ima još mnogo da radi?

    – Srbija se kreće uzlaznom putanjom. Promene na bolje mogu se videti u okviru različitih polja. Te promene su u skladu sa ciljem države da se pridruži Evropskoj uniji, a Norveška podržava Srbiju u ovim naporima još od demokratskih promena 2000. godine. Ipak, pre nego što se priključi porodici EU, Srbija mora da zatvori 35 poglavlja koja pokrivaju sve aspekte delovanja vlade i ekonomskih aktivnosti, do osetljivog pitanja Kosova. To će biti izazov. Pojedine teškoće i dalje su na putu, a Norveška će nastaviti da podržava napore Srbije u tom pogledu.

    • Smatrate da su stručnjaci poput recimo inženjera koji su se preselili iz Srbije u Norvešku, doprineli i olakšali kompanijama poput Telenora da investiraju. Telenor je najveći strani investitor u Srbiji. Koje još norveške kompanije vidite kao značajne za Srbiju?

    – Prošle godine, Telenor je uložio 40 miliona evra, a Rapp Zastava šest miliona evra. Činjenica da norveške kompanije koje su već prisutne u Srbiji odlučuju da naprave nove, značajne investicije ovde, predstavlja dosta snažan znak poverenja u ekonomsku budućnost Srbije. Pored Telenora i Rappa, na tržištu Srbije pristune su i druge norveške kompanije: Elcom Q-Free, Elopak, Emisoft, Cambi… Kao što sam rekao, jedna od mojih misija biće i da održim i ojačam komercijalne veze između Norveške i Srbije.

    • Obrazovni sistem nordijskih zemalja savremen je i daje rezultate. Da li ambasada podstiče studente u Srbiji na usavršavanje kroz određene stipendije?

    – Nažalost, mi kao ambasada ne dajemo stipendije studentima, ali verujemo u važnost obrazovanja i ohrabrujemo studente na razmenu i pružamo podršku multikulturalnosti. Do sada , srpski studenti koji studiraju u Norveškoj pokazali su se kao veoma uspešni. Tu je i jedan zanimljiv projekat – Norveški program finansirane razmene . Čak 189 studenata sa Univerziteta u Nišu studirali su na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju (NTNU) u poslednjih pet godina, kao deo ovog programa. Iako klima nije bila po volji svima, uživali su u iskustvu koje su stekli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE