Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Slađi` izvoz u Hrvatsku

    Slatkiši iz Srbije su proizvodi koji uprkos ceni i srpskom poreklu imaju zaista dobar plasman na hrvatskom tržištu, i upravo su oni glavni "krivci" što petinu srpskog izvoza u Hrvatsku čine prehrambeni proizvodi i pića.

    Voda poreklom iz Srbije zaista nije jedan od prodavanijih naših proizvoda u regionu. Ali zato slatkiši jesu.

    Crvenkina jafa keks i mančmelou, čokoladne bananice, plazma keks i medeno srce, kao i smoki i eurokrem, proizvodi su koji su uprkos ceni, srpskom poreklu i svemu ostalom zaista dobro plasirani u hrvatskim prodavnicama.

    Oni su i doprineli tome da čak petinu srpskog izvoza u Hrvatsku čine prehrambeni proizvodi i pića. Ukupna robna razmena Srbije i Hrvatske u 2014, prema podacima Privredne komore Srbije, bila je nešto veća od milijarde dolara, što je rast u odnosu na 2013. od 13,3 odsto.

    Tokom prošle godine izvezli smo u Hrvatsku robu u vrednosti od 458 miliona dolara, u isto vreme uvezli smo robe u vrednosti od 546 miliona dolara. Ovaj u procentima dvocifreni rast trgovinske razmene Srbije i Hrvatske samo je nastavak ovog trenda.

    Pre šest godina Srbija je duplo manje izvozila u Hrvatsku nego što je uvozila. Sada je razmena i dalje u korist komšija, ali je neznatna u odnosu na taj period. Prošle godine Srbija je u ovoj razmeni sa Hrvatskom zabeležila deficit od "svega" 87 miliona dolara.

    Hrvatska je za prvih šest meseci ove godine najviše uvozila iz Srbije prehrambene proizvode i pića, gotovo 19 odsto, potom slede koks i derivati nafte sa 11,5 odsto, proizvodi od gume i plastike sa 9,5 odsto, a u nešto manjoj meri hemikalije, osnovni metali, papir, odeća, nameštaj.

    S druge strane, u istom periodu Srbija je iz Hrvatske uvozila najviše prehrambene proizvode i hemikalije, dok je na trećem mestu sektor lova, ribolova i poljoprivrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE