Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Priznanje od MMF i Svetske banke

    Srbija je primer zemlje koja dobija priznanje za svoje reforme i za njih obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih finansijsih institucija, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

    Posle sastanka Komiteta za razvoj borda guvernera MMF i Svetske banke u Limi, Vujović je ocenio da je taj skup nedvosmisleno potvrdio podršku medunarodnih finansijskih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina, kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

    Globalna finansijska stabilnost je poboljšana, ali su rizici i dalje visoki pa su grupacije Svetske banke i MMF pozvane da nadgledaju rizike i poboljšaju pomoć zemljama kako bi održale svoj ekonomski rast i napredak.

    Oslanjajući se na diskusije sa sastanaka održanih prošlog proleća kada su usvojeni ciljevi održivog razvoja do 2030. godine, podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada UN, MMF, Multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije.

    Naglašena je potreba da fokus bude na inkluzivnom rastu, infrastrukturi, razvoju u oblasti zdravstva i razvoju privatnog sektora. Finansijske institucije se i dalje suočavaju sa izazovima obnove kapitala, povećanjem priliva sredstava i odvikavanjem zemalja od traženja finansijske pomoći.

    Komitet je procenio da oslabljena kreditna sposobnost vodi ka znatnom smanjenju zaduživanja u narednih nekoliko godina i da iako postoje negativni pritisci na ovaj sektor, banke imaju dovoljno kapitala da prežive.

    Na sastanku je potvrđena posvećenost rodnoj ravnopravnosti koja je od ključnog značaja za okončanje siromaštva i jačanje zajedničkog napretka i napor da se primenom nove strategije Svetske banke postojeće rodne praznine svedu na najmanju moguću meru.

    Na Komitetu je bilo reči i o aktuelnoj izbegličkoj krizi i rešenju za izazove koje imaju zemlje i regioni u previranju, posebno u Bliskom istoku i Severnoj Africi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE