Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko će građani profitirati od prodaje Telekoma?

    Od prodaje Telekoma Srbije, koja se očekuje u novembru, neće profitirati samo državna kasa, već i 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

    “Nakon kupovine državnog paketa, novi vlasnik Telekoma bi otkupio i deonice od građana po istim uslovima i istoj ceni. On će odlučiti da li će novac od akcija uplatiti na račune građana ili će mali akcionari moći da ih prodaju na Beogradskoj berzi”, kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

    Kako navodi, građani imaju pravo na 15 odsto akcija ove kompanije, a šta će to konkretno značiti za njihov novčanik zavisiće od cene po kojoj država proda Telekom.

    Sagovornik Blica tvrdi da Srbija od prodaje ove kompanije očekuje 1,5 milijardi evra. Nezvanično se spominje da su kupci za Telekom spremni da izdvoje 1,2 milijarde evra.

    >>>> MMF ne da Telekom Srbije po maloj ceni

    Za prodaju akcija dovoljna je lična karta. Poštanskoj štedionici dajete nalog za prodaju i, ako je bilo kupaca, novac će vam biti uplaćen sutradan

    “To znači da bi svako od 4,8 miliona građana mogao da dobije najmanje 37,5 evra, odnosno 46 evra u slučaju da država proda Telekom za 1,5 milijardi evra. Što država postigne bolju cenu, to će biti bolje za građane“, objašnjava broker Miroslav Radaković.

    Za nacionalnog teleoperatera zainteresovano je osam kompanija – „Advent International Plc“, Evropska banka za obnovu i razvoj, „Mid Europa Partners LLP“, Telekom Slovenje, „Abu Dhabi Investment Authority“ i „Colbeck Capital Management“.

    Inače, građani koji nisu prodali besplatne akcije juče su na Beogradskoj berzi imali 3.330 dinara, plus 1.200 dinara dividende.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE