Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Wal-Mart u jednom danu izgubio 20 milijardi dolara

    Cena deonice Wal-Marta pala je u sredu 10 odsto, čime je izbrisano više od 20 milijardi dolara njegove tržišne vrednosti, jer je najveći svetski trgovački lanac smanjio procene zarade za iduće godine. To je najveći dnevni gubitak deonice Wal-Marta od 1988. godine.

    Wal-Mart je suočen sa sve većom konkurencijom na nizu frontova, od stalnog širenja poslovanja vodećeg e-trgovca Amazona, do otvaranja diskontnih trgovačkih lanaca koji se nižim cenama bore za kupce.

    Uz to, inostrano poslovanje američkog trgovačkog lanca pogođeno je visokim kursom dolara, zbog čega proizvodi na njegovim policama u svetu postaju manje konkurentni.

    Stoga je u sredu najveći svetski trgovački lanac po prihodima najavio niz novih mera kako bi zadržao vodeću poziciju.

    Izvršni direktor Wal-Marta Doug McMillon najavio je investicije od 1,5 milijardi dolara u povećanje minimalne satnice s 9 na 10 dolara i obuku zaposlenih, kako bi poboljšao usluge.

    Osim toga, u iduće tri godine uložiće nekoliko milijardi dolara kako bi snizio cene proizvoda na svojim policama. To je na tržištima shvaćeno kao najava cenovnog rata, pa su juče cene deonica njegovih najvećih konkurenata Targeta i Home Depota oštro pale.

    "Ulagači očekuju cenovni rat i s time se potpuno slažem.Ali, takvi ratovi obično ne idu u korist nikome", kaže Kurt Jetta, direktor analitičke kuće TABS.

    Takođe, Wal-Mart će pojačano investirati u razvoj online trgovanja kako bi bolje konkurisao Amazonu i ostalim e-trgovinama, piše Jutarnji list.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE