Njihove plate su nedodirljive? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Njihove plate su nedodirljive?

Javna preduzeća, poslanici, guverner, ministri i gradonačelnici i dalje će biti zaštićeni jer se na njih neće odnositi novi Zakon o platama.

Nacrt Zakona o platama u javnom sektoru predvideo je ograničenje zarada na najviše 155.000 dinara, ali je od ovog pravila izuzeo javna preduzeća i postavljena lica. Najplaćeniji ljudi u Srbiji tako će i dalje imati basnoslovna primanja koja idu i do 4.650 evra, koliko je u avgustu isplaćeno guverneru Jorgovanki Tabaković.

Izuzeta su javna i komunalna preduzeća, ali i sva postavljena lica poput gradonačelnika, ministara, guvernera, poslanika i sudija. Razlog je to što javna preduzeća nisu u nadležnosti našeg ministarstva, već Ministarstva privrede, dok su izuzeti funkcioneri posebna kategorija za koju će u 2016. biti doneta nova pravila, kažu za Blic u Ministarstvu državne uprave.

Zakon koji će stupiti na snagu u 2016. tako će zaštititi i najplaćenijeg državnog funkcionera Dušana Bajatovića, koji prima platu u Srbijagasu, Jugorosgasu i Banatskom dvoru, ali i guvernera koji mesečno zarađuje više od 558.000 dinara. Na listi izuzetih biće i Milan Krkobabić, direktor Pošta Srbije, te direktori EPS i Srbijašuma.

Biće zaštićene i plate ombudsmana i poverenika, što je razumljivo jer oni kontrolišu vlast, ali pitanje je zašto se dozvoljava da se uz njih šlepaju i eksponenti izvršne vlasti, kao što su guverner i direktori javnih preduzeća koji često primaju nekoliko državnih plata.

Na udaru zakona biće direktori PIO fonda i državnih agencija, čije će plate biti manje za pet do dvadesetak hiljada dinara. Direktorki PIO fonda Dragani Kalinović zarada će biti manja za 8.000, a rukovodiocu Agencije za osiguranje depozita za oko 15.000 dinara.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE