Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo koliko godina zatvora su dobili bankari na Islandu

    Iceland Magazine javlja da su ovog meseca na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Rejkjaviku izrečene zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupping, kao i jednom investitoru.

    Magazin navodi da je s poslednjim presudama zbog svoje uloge u finansijskoj krizi i kolapsu bankarskog sektora osuđeno 26 bankara ili investitora na ukupno 76 godina zatvora.

    Alternativni američki mediji podjednako hvale izveštaje i Island, ističući da u Americi nije podignuta niti jedna optužnica protiv bankara zbog finansijskih malverzacija koje su svet odvele u Veliku recesiju.

    "Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalnu i prevladavajuću ortodoksiju zapadnog finansijskog sveta u poslednjih 30 godina. Mi smo uveli kontrolu valuta, mi smo bankama dopustili da propadnu, mi smo pružili podršku ljudima i nismo uveli mere štednje kakve vidite u ostatku Evrope", rekao je svojevremeno islandski predsednik Olafur Ragnar Grimmson u odgovoru na pitanje kako se Island oporavio od krize.

    Dok su mnoge Vlade širom sveta priskočile u pomoć bankama, i sanirale ih novcem poreskih obveznika, Island se odlučio na drugačiji pristup. Osigurali su samo novac domaćih vlasnika bankarskih računa, te su ograničili isplate.

    Iako je, kao i gotovo sve druge zemlje Island pretrpeo težak udarac zbog finansijske krize, danas je na putu sigurnog oporavka, a kako priznaje i Međunarodni monetarni fond, oporavak je postignut bez ugrožavanja javnog sistema zdravstva i školstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE