Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toplane izbegavaju da pojeftine grejanje?

    Cena grejanja ove sezone može da bude svega četiri odsto niža, iako je prirodni gas otišao nadole čak 23 odsto, a toplane se "pravdaju" povećanjem takse za transport, iako na nju odlazi tek dvadeseti deo troškova.

    Cena grejanja ove sezone može da bude svega četiri odsto niža, iako je prirodni gas otišao nadole čak 23 odsto! Ovu računicu napravili su u Udruženju toplana Srbije, a pravdaju se dodatnim troškovima, među kojima su i oni za transport gasa kroz našu zemlju. Ipak, ovaj trošak oduzima svega od pet do deset odsto od cene "plavog energenta"!

    Nije samo gas pojeftinio ove godine, već je i cena mazuta otišla nadole, što toplanama omogućava da bez mnogo problema uđu u grejnu sezonu. Ova godina je bolja za toplane i ne očekujemo da će biti problema u snadbevanju, kaže član Udruženja toplana Srbije i direktor toplane u Šapcu Milan Stošić.

    Bilo je i dosta polemika oko ovogodišnje cene usluge. I pored toga što je gas pojeftinio, toplane su dobile nova opterećenja u vidu povećane takse za transport gasa. Zato, naše procene govore da bi toplane u proseku trebalo da spuste cenu za oko četiri odsto.

    Da "pravdanje" samo višim troškovima transporta ne može da stoji, pokazuje jasna računica. Ukoliko je prosečna cena gasa za toplane 40 dinara, troškovi mrežarine su od 3,2 do 4,8 dinara, a povećani su sa 1,13 dinara. Tako, na njih ukupno odlazi od pet do deset odsto ukupne cene, pa toplane i dalje imaju prostora za dodatno pojeftinjenje.

    Ne možemo tačno da znamo kolika je cena gasa za toplane jer ga dobijaju na slobodnom tržištu, kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku. Ipak, postoji računica koja pokazuje da je cena transporta otišla nagore za dva do tri dinara. To poskupljenje je bilo još početkom godine, kada je i gas bio osetno skuplji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE