Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Put do boljeg engleskog preko email naloga

    Jezik se najlakše i najefikasnije uči kada se spoji sa onim što volimo ili sa onim što radimo svaki dan. U prvom slučaju, razlog je neopterećenost i relaksiranost koju imamo kada radimo stvari koje volimo, dok u drugom slučaju ostvarujemo kontinuitet koji je ključan faktor za jezičko napredovanje.

    Toliko smo okruženi engleskim jezikom, da potencijalno sve može biti materijal iz koga možemo učiti novo ili obnoviti staro. Uz par smernica, počnite maksimalno da koristite sve resurse kojim raspolažete da biste radili na svom jeziku.

    Hajde da probamo nešto. Vi ćete biti zaduženi da pronađete stvari na engleskom u kojima uživate (knjiga omiljenog žanra, zanimljiv recept, koristan tutorial na youtube-u, najnoviji film, itd), a ja ću vam predložiti način na koji neke od svojih svakodnevnih aktivnosti možete pretvoriti u efikasne metode za usavršavanje engleskog.

    Šta je ono što radite svaki dan, a vezano je za engleski? Koristite svoj email nalog. Učestalost ove radnje možete iskoristiti da aktivno učite leksičke strukture. Leksika se odnosi na reči, tj na vokabular koji se uvek percipira kao glavni nedostatak komunikacije na engleskom. To je ono kad vam nedostaje reč da izrazite ono što želite.

    Prva stvar koju možete da primetite je da se AN ACCOUNT ne odnosi ne samo na račun u banci, već i na email nalog. Već znate dva značenja ove reči na engleskom. SIGN IN TO CONTINUE je sledeći korak odakle možete naučiti da SIGN IN ima suprotno značenje od SIGN OUT, što ćete sresti kada se odjavljujete sa svog naloga. Glagol SIGN možete zapamtiti kroz fraze SIGN A CONTRACT, SIGN A CHEQUE i to bez nepotrebnog prevođenja na srpski. Kada znate glagol, budite radoznali da potražite i ostale vrste reči, npr imenicu koju možete upotrebiti u nekoj rečenici – This headache may be A SIGN of stress – ili neku idiomatsku frazu sa tom rečju, kojom možete pokazati da vam je engleski napredniji (SIGNED AND SEALED).

    Neka vam online rečnik bude među omiljenim sajtovima i pomoć pri ovom aktivnom pristupu. Moja preporuka je www.oxfordlearnersdictionaries.com koji pored značenja reči pruža mnogo korisnih opcija za usavršavanje engleskog.

    Dok koristite svoj email možete da obnovite oblike nepravilnog glagola SEND (SENT, SENT) i prisetiti se sličnih – SPEND, SPENT, SPENT; BUILD, BUILT, BUILT; LEND, LENT, LENT.

    Kada prilažete dokument u email-u, opcija vam je ATTACH FILES. Onog trenutka kada prikačite dokument on postaje AN ATTACHMENT, što bi bila imenica. Kada prilažete više od jednog dokumenta imaćete ATTACHMENTS, što vam je oblik množine ove imenice.

    Počnite da prepoznajete prilike gde možete efikasno da radite na svojim veštinama. Dakle, svaka aktivnost koja sadrži engleski je potencijalan alat za vaše usavršavanje, naročito ako nemate dovoljno vremena da pohađate nastavu.

    Da li vam se dopada ideja? Koja bi mogla biti druga aktivnost koju možemo iskoristiti u ovu svrhu?

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika
    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected]

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE