Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pozitivni MMF i zadovoljni premijer

    Međunarodni monetarni fond je veoma zadovoljan merama fiskalne konsolidacije, rekao premijer Aleksandar Vučić i naglasio da povećanje plata i penzija neće biti jednokratno.

    "Svaka nova revizija koju na tako pozitivan način prođemo znači da smo bliže ne samo konačnom izlasku iz krize, već uspostavljanju normalne, pristojne i uspešne Srbije", rekao je Vučić za RTS posle potvrde MMF o pozitivnoj oceni druge revizije aranžmana sa Srbijom.

    Vučić je ponovio da očekuje da će sa MMF uspeti da se dogovori oko povećanja plata i penzija, koje kako je naveo neće biti veliko, ni jednokratno.

    "Kada je jednokratno to je lepo i to je u redu, ali ne može da bude samo jednokratno. Mora da bude stalno, jer kada je jednokratno, onda to govori da ste neozbiljni i da to ne mora da bude sledeći put. Dakle, neće biti jednokratno", ocenio je Vučić.

    On je naveo da MMF ponovo dolazi 29. oktobra i da bi tokom tih razgovora problem moglo biti pitanje racionalizacije u javnoj upravi, a pre svega rešavanje problema 17 preduzeća sa 21.964 zaposlenih, koje država i dalje štiti.

    "Po tom pitanju ćemo morati da postignemo mnogo ozbiljnije rezultate u narednih nekoliko meseci, moraćemo i dalje brojne, teške mere da donosimo", najavio je premijer.

    Upitan o predlogu budžeta za narednu godinu, kaže da su određena ministarstva predložila značajne uštede i da očekuje da će se svi drugi resori ugledati na njih. "Očekujem uštede u svakom slučaju sem na kapitalne investicije, ali želim još bolji fiskalni deficit, rekao je Vučić.

    Bord direktora MMF u petak je zvanično potvrdio da je Srbija uspešno završila drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa tom institucijom. Misija MMF priprema treću reviziju koja će trajati od 29. oktobra do 10. novembra.

    "Kompletiranje revizije će Srbiji staviti na raspolaganje ukupno oko 531,8 milion evra, odnosno 420,93 specijalnih prava vučenja", navedeno je u saopštenju MMF.

    Prema proceni direktora MMF, "prostor za povećanje plata i penzija je ograničen" i uslovljen je sprovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE