EBRD odborio EPS-u zajam od 200 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EBRD odborio EPS-u zajam od 200 miliona evra

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Elektroprivredi Srbije (EPS) zajam od 200 miliona evra, saopšteno je danas iz EBRD.

  U saopštenju se navodi da će zajam pomoći EPS-u da restrukturira svoje bilanse, da se oporavi od posledica prošlogodišnjih poplava, kao i da ostvari dugoročne razvojne ciljeve kao što su komercijalizacija, rast standarda korporativnog upravljanja i poboljšanje energetske efikasnosti. ;

  "Finansiranje koje omogućava EBRD će podržati dalje reforme u energetskom sektoru Srbije i pomoći će da se ostvari liberalizacija energetskog tržišta što je važan preduslov za ulazak u EU", navodi se u saopštenju i dodaje da će investicija ; poboljšati i regionalnu integraciju zapadnog Balkana preko stimulisanja međugranične distribucije i trgovine električnom energijom.

  EBRD je naveo da će program biti sproveden uz u saradnju sa Vladom Srbije, zajedno sa Svetskom bankom i Međjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da predstavlja veliki deo šireg plana srpskih institucija za fiskalnu konsolidaciju.

  Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg rekao je da se nada da je zajam poslednji korak u EPS-ovom oporavku od šteta načinjenih u prošlogodišnjim poplavom i da će "refinansiranjem dugova, u koje je tom prilikom EPS morao da uđe, rukovodstvo biti u poziciji da ubrza sa sprovođenjem vizije kojom će EPS postati efikasnija kompanija".

  Ministar za energetiku i rudarstvo Aleksandar Antić rekao je da je Srbija zahvalna što je EBRD preuzeo tako aktivnu ulogu u pružanju podrške EPS-u, zajedno sa Svetskom bankom i MMF-om.

  Direktorka EBRD za sektor energetike Nandita Parshad rekla je da EBRD vidi veliki potencijal da se EPS razvije kao komercijalna kompanija i da je važno da nastavi sprovođenje reformi s kojim se započelo u prethodnih godinu-dve.

  Direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da su svi posvećeni cilju da od EPS-a naprave modernog, efikasnog i konkurentnog regionalnog lidera u energetskom sektoru.

  EBRD je od početka rada u Srbiji investirao četiri milijarde evra u više od 190 projekata u celoj zemlji, piše u saopštenju.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE