Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečna mesečna štednja 4.227 dinara

    U Srbiji u bankama štedi 55 odsto stanovništva, a prosečna mesečna suma koja se ulaže na štednju je 4.227 dinara, pokazuje istraživanje austrijske istraživačke agencije IMAS internacional, objavljeno povodom dana štednje, 31. oktobra.

    Između 2.000 i 6.000 dinara mesečno odvaja 37 odsto ispitanika, dok više od 6.000 dinara izdvaja 18 odsto štediša, pokazuje istraživanje o štednim navikama građana koje je urađeno za Erste banku.

    Na pitanje šta bi uradili kada bi im se na računu iznenada našlo 30.000 dinara, 62 odsto ispitanika je je reklo da bi celu sumu stavilo na štednju po viđenju, dok se gotovo jedna petina se opredella za "Slamaricu".

    Prema informacijama iz Narodne banke Srbije, štednja u dinarima u proteklih godinu dana stalno raste, što najbolje pokazuje da građani to ulaganje smatraju sigurnim i isplativim, kao i da imaju poverenje u domaću valutu i banke.

    Kako je objavljeno na sajtu centralne banke, dinarska štednja kod banaka dostigla je 42 milijarde dinara, beležeći dinamičniji rast počev od aprila ove godine, budući da je od tada povećana za 5,5 milijardi dinara ili za oko 15 odsto.

    Rastu dinarske štednje, prema oceni NBS, doprinosi i računica o većoj isplativosti ulaganja u dinarima s obzirom na to da su, u uslovima relativne stabilnosti kursa dinara, kamatne stope na ovu štednju veće od kamatnih stopa na štednju u stranim valutama i da je kamata na dinarsku štednju izuzeta od plaćanja poreza.

    >>>>Tabaković: Najbolja štednja je u dinarima

    Devizna štednja je od septembra prošle do septembra ove godine povećana za 100,1 milion evra i iznosila je 8,6 milijardi evra. "Očekivanja Narodne banke idu u pravcu daljeg rasta štednje, posebno njenog dinarskog dela", ističe NBS.

    Prema NBS, za građane štednja predstavlja sigurno ulaganje u budućnost i ostvarenje planiranih aktivnosti, dok banke, sa svoje strane, zdravom tržišnom konkurencijom treba da stimulišu štednju, rukovodeći se principima finansijske sigurnosti na duži rok.

    U poslovnim bankama ističu da je stabilnost domaće valute u poslednjih godinu dana uticala na rast štednje u dinarima, a kamate koje banke nude na tu štednju su i nekoliko puta veće od kamatnih stopa u evrima. Trenutno su kamate za oročenu dinarsku štednju u proseku do pet odsto, a na devizne uloge do jedan odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE