Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi sa Kusturicom pokreću televiziju u Srbiji?

    U svojevrsnoj borbi za medijsku prisutnost na Balkanu, Rusija će pokrenuti regionalnu televiziju u koju će uložiti 11 miliona evra, a čiji direktor će najverovatnije biti reditelj Emir Kusturica, piše Kurir.

    Rusija počinje "rat" za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region, ekskluzivno saznaje Kurir. Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

    Izvor Kurira, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na Russia Today, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima.

    Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta, kaže sagovornik Kurira.

    Postavljanje Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

    Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima Russia Today, za koju takođe gaji velike simpatije. Russia Today ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gde su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a beli Amerikanci bez mane.

    Kako vreme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati "američki san" i poslati signal da svet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma, rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.

    Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

    Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina.

    Višestruka korist za srpsko novinarstvo

    Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže za Kurir da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

    To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova, a pošto je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, za novinare bi značilo siguran posao i redovnu platu, kaže Brajović.

    Foto: Kremlj

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE