Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva zemlja koja će izbaciti gotovinu?

    Istraživanje Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stokholmu pokazalo je da je Švedska na dobrom putu da postane prva zemlja u svetu koja će iz opticaja izbaciti gotovinu.

    Pet od šest najvećih banaka u Švedskoj već odbijaju da posluju sa gotovinskim novcem, a procene pokazuju da se u opticaju u Švedskoj nalazi oko 80 milijardi kruna, što je drastičan pad u odnosu na period pre šest godina, kada je bilo 106 milijardi.

    "Gotovina je još važan način plaćanja u mnogim zemaljama, ali ne u Švedskoj", kaže Niklas Arvidson, istraživač na Kraljevskom institutu za tehnologiju.

    Arvidson objašnjava da je količina gotovine u opticaju mnogo manja, jer se, prema njegovim procenama, tek 40 do 60 odsto koristi, a ostatak se štedi po kućnim slamaricama, bankovnim računima ili cirkuliše u sivoj ekonomiji.

    Ljudi u Švedskoj su se navikli da koriste kartice za plaćanje i najmanjih kupovina, što se najbolje vidi po podatku da se četiri od pet plaćanja obavi "plastikom".

    "Idemo ka svetu bezgotovinske trgovine. Ovako je mnogo bezbednije i štedljivije, pošto nas rukovanje i transport novca dosta koštaju", objašnjava Bengt Nilerval iz švedske Federacije trgovine u intervjuu za Guardian.

    Imajući u vidu poverenje koje su Šveđani pokazali prema elektronskom plaćanju, bitkoin takođe ima priliku da postane široko rasprostranjeno platežno sredstvo, posebno ako se uzme u obzir da je plaćanje virtuelnom valutom izuzeto od PDV.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE