Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od beskućnika do najmoćnije žene u IT svetu

    Juriti za novcem je nekad bolje nego pratiti svoju strast, jer u toj trci takođe možete da otkrijete šta zaista želite. Ovako bi mogao da se protumači put Diane Bryant, koji je započela kao beskućnik, a danas je jedna od najmoćnijih žena u IT svetu.

    Kažu da ako želite da postignete uspeh, morate da pratite svoju strast, a ne novac. Međutim, potpredsednica Intela Diane Bryant ostvarila je svoj san upravo razmišljajući suprotno. Bryant vodi Data Center Group tog tehnološkog giganta, najbrže rastući i najprofitabilniji biznis, sa prihodom od 4,1 milijarde dolara samo u poslednjem kvartalu.

    Smanjenjem tržišta PC, Intel svoj budući rast prihoda najviše oslanja na biznis sa bazom podataka, što Diane Bryant pozicionira kao jednu od najvažnijih figura u kompaniji. Intelov Data Center proizvodi čipove za servere najvećih kompanija, kao što su Google i Amazon.

    Ipak, za nju nije bilo "med i mleko" da dođe tu gde jeste. Od momenta kada je čak bila beskućnik, preko odabira zanimanja o kom nije znala ništa, ali samo zato što je dobro plaćeno, njena karijera svakako spada među "drugačije" u svetu IT.

    U završnoj godini srednje škole, morala je da napusti dom, jer joj je to poručio otac. Imala je dobre ocene, ali njeni su očekivali da postane frizerka, što Diane nikako nije mogla da "proguta", a san joj je bio da postane finansijski nezavisna višim obrazovanjem.

    Lokalni koledž je odabrala jer je bio besplatan, ali upravo tamo je od jednog kolege čula ključnu informaciju koja će joj zauvek promeniti život. "Inžinjeri su najplaćenije zanimanje sa osnovnom diplomom", bila je rečenica koja joj se urezala u pamćenje.

    Nikad nije razmišljala da postane inženjer, ali je zaključila da "bolje da bude inženjer, jer ne želi da se školuje duže od četiri godine, pošto je skupo, a nema ničiju podršku". Prebacila se na Univerzitet UC Davis, odabravši elektronski inženjering iz, kako kaže, isključivo finansijskih razloga. "Da, odabrala sam to samo zbog novca", rekla je.

    Ipak, brzo je shvatila da je to bio pravi izbor, jer je uvidela da joj odlično leži ta struka. "Volim trku za inovacijama, volim da rešavam kompleksne probleme i smišljam nove ideje", rekla je Diane, koja je svoju bogatu karijeru u Intelu počela 1985. godine.

    "To je ono što me ovde drži. Tu sam još uvek, ali ne više zbog novca, već zato što volim ovu industriju", objasnila je Diane kako je u želji i trkom za novcem, zapravo, otkrila stvarnu strast i šta želi da postane.

    Borac za više žena u tehnološkom biznisu

    Upravo to je ono što o poslu u tehnološkom biznisu želi da prenese na mlade studentkinje, a to je da je "reč o kreativnom poslu koji se, eto, i dobro plaća".

    "Sa diplomom inženjera sledi dobar posao i veliki novac, ali raznolikost ima esencijalnu ulogu kada su u pitanju inovacije. Ima mnogo žena kojima matematika i nauka ide od ruke, ali one jednostavno neće da krenu tim putem", istakla je.

    Kroz čitavu karijeru, Diane je bila u manjini, naročito što je tehnološka industrija oblast sa dominantno muškim kadrovima. Da bi se uklopila, morala je naporno da radi kako bi postala "jedan od momaka".

    To je podrazumevalo agresivniji način komuniciranja, uključujući i psovke, a morala je da kupi i BMW sa manuelnim menjačem jer, kako kaže, inženjeri obožavaju BMW i nikad ne voze automatike. Uz sve to, pila je i "čist" viski.

    Kad ste u manjini, morate naći način kako da se uklopite i delujete onako kako većini pogoduje, rekla je ona, dodajući da se tako "rešila svoje stidljivosti i dobila na samopouzdanju".

    I 30 godina kasnije se – isplatilo. Diane je danas prva žena u Intelu i najmoćniji ženski šef u Silicijumskoj dolini. "Jedan od naših top klijenata mi je rekao da saradnja sa mnom i nije kao rad sa ženom. Ja sam jednostavno šef u tehnološkoj industriji i tako bi trebalo da bude", pojednostavila je svoju funkciju.

    Ipak, ona smatra da je potrebno još mnogo truda kako bi se promovisao inžinjerski poziv među ženama koje imaju smisla za to, dodajući da je njen Intel, ali i druge IT kompanije, prepoznao taj potencijal. Moja odgovornost je da pomognem da se poveća broj žena među našom strukom, tako da "ne moraju više da psuju kako bi se uklopile, zaključila je Diane Bryant.

    Foto: Intel

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE