Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    4 koraka da izađete iz teške situacije na poslu

    TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Koliko vas se svakodnevno susreće sa stresom na poslu? Neke situacije, ipak, nose sa sobom više stresa od ostalih i ozbiljno narušavaju vaš emotivni balans. To su one situacije koje su vas skoro naterale do suza, kada ste mislili da je sve više crno nego belo.

    Ukoliko želite da se što pre saberete i ponovo uspostavite unutrašnji mir za lakše rešavanje problema, sledite naredna 4 koraka:

    1. Prođite kroz emotivnu detoksikaciju
    Vi ste ljudsko biće, a ne mašina, zato nemojte zanemarivati svoje emocije. Negativne emocije na kraju mogu dovesti do fizičkog bola ili čak bolesti, zato ih nemojte ignorisati, već ih što pre eliminišite. Kako? Najpre pokušajte da definišete kako se osećate. Potom razmislite zbog čega se tako osećate i koje misli su uzrokovale pojavu sumnje, straha, frustracije. Sve kreće od vaših misli, ali najbitnije od svega je što vi imate mogućnost da ih kontrolišete. Ako birate svoje misli, onda birajte one koje vas čine da se osećate dobro i sigurno.

    2. Razložite situaciju
    Kada ste uspostavili emotivni mir, pređite na problem. Probajte da smireno opišete situaciju iz koje tražite izlaz, onako kako bi to učinio novinar ili neko ko nije deo problema. Zapišite sve činjenice – šta se desilo i zbog čega se desilo, potpuno objektivno. Ispitajte situaciju sa svih strana kako biste je bolje razumeli. Pristupite problemu kao što bi na primer doktor pristupio pacijentu koji traži pomoć. Da li biste više voleli da doktor počne da paniči ili biste voleli da bude smiren i kaže vam da će sve biti u redu? Naravno, ovo drugo!

    3. Napravite plan za rešenje problema
    Nakon što ste uspostavili emotivni balans i objektivno sagledali situaciju, vreme je da pređete na rešenje problema. Napišite nekoliko alternativa koje bi vas mogle izvesti iz krizne situacije. Razmislite koje korake bi svaka alternativa podrazumevala, a zatim izaberite onu koju možete najlakše da primenite, odnosno koja vam najviše prija.

    4. Tražite pozitivne strane
    Dozvolite da vas svako iskustvo nauči kako da lakše kontrolišete svoje misli i osećanja. Svaka situacija, koliko god bila teška, ima svoju svrhu. Kako biste inače znali za šta ste sve sposobni i sa čim sve možete da se nosite. Vaš lični i poslovni napredak je (najbolji) deo rešavanja problema.

    Kada se nađete u nekoj teškoj situaciji, pokušajte da primenite ova 4 koraka kako biste stresnu situaciju pretvorili u priliku za učenje i razvoj. Došli ste na ovaj svet da proživite radost zato nemojte trošiti nijednu sekundu svog života misleći da ćete pogrešiti ili doživeti neuspeh. Ne postoji ništa što ne možete da uradite snagom svoje volje i adekvatnim radnjama.

    Da li ste već primenjivali neke od pomenutih taktika? Koje su funkcionisale za vas, a koje ne? Imate li neke dodatne savete za brzo podizanje pozitivnih vibracija i izlazak iz teške situacije na poslu?
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE