Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oni su najmoćniji na svetu

    Prema najnovijoj Forbesovoj listi najmoćnijih ličnosti u 2015. godini, ruski predsednik Vladimir Putin nalazi se na prvom mestu već treću godinu zaredom, a slede ga lideri Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

    Putin je i dalje jedan od malobrojnih ljudi koji su dovoljno moćni da rade ono što žele – i da "im to prođe", navodi Forbes kao objašnjenje.

    Na drugom mestu najmoćnijih ličnosti u svetu je zapravo najmoćija žena – nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zabeležila skok sa petog mesta prošle godine.

    Ona je, piše Forbes, stub 28-člane Evropske unije i njeni odlučni koraci u rešavanju problema izbeglica koje dolaze u Evropu kao i u grčkoj finansijskoj krizi uticali su da se nađe na vrhu liste.

    Američki predsednik Barack Obama koji, kako se navodi, u poslednjoj godini svog mandata gubi uticaj, nalazi se na trećem mestu, dok su na četvrtom i petom, papa Franja, odnosno predsednik Kine Xi Jinping.

    Posle Merkelove najbolje rangirana žena je šefica američke Uprave federalnih rezervi Janet Yellen koja je na 7. mestu. Na šestom mestu je osnivač Microsofta Bil Gejts, na osmom britanski premijer David Cameron, na devetom indijski premijer Narendra Modi, a na 10. direktor Googlea Larry Page.

    Na Forbesovoj listi prvi put se pojavio jedan od kandidata republikanaca za predsednika SAD Donald Trump koji je na 72. mestu. Vođa terorističke grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi koji se prvi put pojavio na listi prošle godine na 54. mestu, sada se nalazi na 57. mestu.

    Najmlađi na listi je osnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg (31) na 19. mestu, a najstariji predsedavajući holdinga CK Hutchison Li Ka-shing (87) koji je na 31. mestu.

    Ličnosti se rangiraju prema tome koliko ispunjavaju četiri kriterijuma, odnosno da li ostvaruju vlast nad velikim brojem ljudi, kolikim finansijskim sredstvima raspolažu, da li su uticajni u više sfera i da li aktivno ostvaruju vlast.

    Time se objašnjava i rangiranje severnokorejskog lidera Kim Jong una na 46. mestu, kao lidera koji ima gotovo apsolutnu kontrolu nad životima 25 miliona ljudi.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE