Hrvatska kompanija utajila porez u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska kompanija utajila porez u Srbiji

  Kompanija "Milenijum osiguranje", čiji je većinski vlasnik do marta 2014. bila država Hrvatska, utajila je 24 miliona dinara poreza u Srbiji u prethodne tri godine.

  Kako piše Blic, poreska policija Srbije već je podnela krivičnu prijavu tužilaštvu protiv odgovornih u toj hrvatskoj kompaniji. Oni se terete da su od početka 2013. do septembra 2015. izbegavali plaćanje poreza na dohodak građana, tako što su sklapali lažne ugovore i na taj način oštetili državu Srbiju za 200.000 evra. Toliko, poređenja radi, iznose prosečna mesečna primanja 1.050 penzionera u Srbiji.

  – Kompanija je zaključivala fiktivne ugovore o zakupu poslovnog prostora sa agencijama i preduzetničkim radnjama. Vlasnici nekih od tih firmi istovremeno su bili i radnici u "Milenijum osiguranju". Njima su na taj način na crno isplaćivane plate po osnovu prodaje polisa osiguranja, ali bez plaćanja poreskih dažbina. Sve to se događalo u delu neživotnih osiguranja tokom cele 2013. i 2014. godine, kao i u prvih devet meseci ove godine – kaže izvor lista.

  "Milenijum osiguranje" je u vlasništvu najveće hrvatske osiguravajuće kuće "Croatia osiguranje", koja je u prva tri meseca ove godine zabeležila dobit od oko četiri miliona evra. Većinski vlasnik "Croatia osiguranja" do 6. marta 2014. bila je hrvatska država. Tada je Ministarstvo finansija Hrvatske sa "Adris grupom" potpisalo ugovor o prodaji 39,05 odsto udela u toj osiguravajućoj kući. "Adris grupa" istovremeno se obavezala i na dokapitalizaciju kojom je u "Croatia osiguranju" stekla oko 60 odsto vlasništva, dok je Hrvatskoj ostao udeo od 28 odsto, koliko ima i danas.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE